Nem minden arany, ami fénylik!

Nyomtatás E-mail

Nem minden arany, ami fénylik! 

 

Egyik, talán a legősibb édesítő szer a méz. Ezt a „természeti aranyat” a méhek szorgos munkával állítják elő. Ki gondolná, hogy egy méhecske élete során mindössze egy kávéskanál nektárt gyűjt össze. Ezt a nektárt a kaptárban sokat kezelgetik, szárítgatják és közben olyan anyagokat adnak a nektárhoz, hogy az így elkészült méz már jelentős, könnyen emészthető cukor, vitamin és esszenciális aminosav tartalma miatt nagyon kedvező élettani hatássokkal bír. A keleti kultúrákban a mai napig kettős szerepe van a méznek. Gasztronómiai felhasználása mellett előszeretettel használják a gyógyászatban is. A különbözőfajta mézek meghatározott élettani hatással bírnak, így emésztési rendellenességektől a legkülönbözőbb betegségekig eredményesen alkalmazhatók.

 

Már őskori barlangrajzok is tanúskodnak az ember és a méhek kapcsolatáról. A rómaiak szintén előszeretettel használták a mézet. Magyarország is jelentős méhészeti múlttal rendelkezik, szakembereink mindig is nagy nemzetközi megbecsülésnek örvendtek. Sajátos, kedvező éghajlati elhelyezkedésünk miatt világhírű mézeket tudunk előállítani. A magyar méz igazi hungaricum. Avilág legtávolabbi részein is megtalálható a boltok polcain a magyar akácméz (hogy csak a legismertebb példával éljek).

 

Magyarország jelenleg nem bír annyi mézet termelni, amennyit ne tudna a világpiacon értékesíteni. Méztermelésünk 75-80%-át exportáljuk. Hazai átlagos mézfogyasztásunk (mindössze40-50dkg/fő/év) ennek ellenére messze elmarad az európai átlagtól, amely eléri, esetenként meg is haladja a 2kg/fő/évi mennyiséget. Az utóbbi időben egyre gyakrabban halljuk, hogy hamisítják a mézeket, ezzel nem kis fejtörést okozva a fogyasztóknak abban, hogy kiválasszák a természetes eredetű, kiváló minőségű magyar mézeket a sok hamisítvány közül. Ebben szeretnék segíteni az olvasóknak.

 

A2008-as esztendőben, a magyar méz minőségének védelmében elindult az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által egy kezdeményezés. Az egyesület szeretné a magyar méhészek minőségi garanciáját a fogyasztók felé is továbbítani. Ezért kidolgozott egy minőségvédelmi rendszert, amelyhez az egyesületi tagok szabadon csatlakozhatnak vállalva a folyamatos minőségellenőrzési kontrollt. Első lépcsőben létrehozott egy egyedi azonosító számmal ellátott zárszalagot, amely kellő garanciát nyújt a méz természetes eredetére. Az egyesület évente több alkalommal ellenőrzi az OMME zárszalaggal védett mézeket.

A vizsgálati eredményeket folyamatosan nyilvánosságra is hozza, valamint akinél mézminőségi problémát találnak, attól haladéktalanul megvonják a zárszalag használatának jogát. Fontos megjegyezni, hogy csak az OMME által létrehozott zárszalagra tud garanciát vállalni a szervezet. Ennek ismertetői az ábrán láthatóak. Ezért, ha ilyen mézzel találkoznak a boltok polcain, biztosak lehetnek abban, hogy kiváló minőségű méz kerül meleg otthonukba, szeretteik asztalára.

  

Barna Norbert

agrármérnök, méhész

 
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép