Ön is allergiás

Nyomtatás E-mail

Ön is allergiás?

Itt a tavasz, kezdenek nyílni a kerti virágok, azonban ez nem mindenkinek okoz feltétlen örömet! A mogyoró már elvirágzott, a márciusi virágporok: a szil, az éger, a fűz szerencsére nem gyakori allergének. Afő szezon májusban a pázsitfűfélékkel kezdődik, és augusztus-szeptemberben a parlagfűvel tetőzik. A mai világban az allergia népbetegség, Magyarországon a lakosság 10%-a, Nyugat-Európában és az USA-ban a populáció 20%-a érintett. A kisgyermekek ha „túlzottan steril környezetben” nőnek fel, gyakrabban jelentkezik náluk étel-, bőrallergia, később asztma, korai felnőttkorban: szénanátha. A betegség kialakulásánál az örökletes tényezők is szerepet játszanak. Egy érintett szülőnél a gyermek allergiájának a kialakulási esélye 40%, mindkét szülő esetén ez az arány 70%-ra nő.

Az egyelőre megfordíthatatlannak tűnő növekedési ütem miatt egyre inkább a mindennapi problémák közé tartozik a különböző allergiák kezelése, a betegséggel való együttélés elsajátítása.

Mitől is alakul ki az allergia?

Az allergiás reakciónál a szervezet a környezetünkben normálisan is előforduló anyagokra, mint pl.: virágporok, poratka, kutya-, macskaszőr, bizonyos ételek (allergének) túlzott reakcióval, gyulladással válaszol. Az allergiás nátha tünetei meglehetősen kényelmetlenek: orrfolyás, orrdugulás, szem-, orrviszketés. Néha a tartós orrcsepp használat okoz maradandó elváltozásokat az orrban. Az allergiás betegségek csak ritkán gyógyíthatók meg teljesen, (a betegség intenzitása idővel változik), de megfelelő gyógyszeres kezeléssel a tünetek nagyon jól egyensúlyban tarthatóak. Az allergiagyógyszerek hatásának kialakulásához általában 5-7 nap szükséges. Allergiás megbetegedés esetén a szezon előtt javasolt évente legalább egy alkalommal az orrnyálkahártya vizsgálata (az esetleges kóros elváltozások pl.: orrpolyposis kiszűrésére).

Megelőzés tekintetében rendkívül fontos az életmód megváltoztatása, az allergének  kerülése!Amagas rizikójú csecsemőknél az első élethónapokban a legfontosabb az anyatejes táplálás, és hogy e mellett allergiás reakciót kiváltó táplálékot ne kapjon az újszülött.

 

Dr Smehák György

fül-orr-gégész szakorvos

 
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép