Onkológus beszél a rákról

Nyomtatás E-mail

Hazánkban egyre növekszik a rákos megbetegedések száma. A rák nem csak a beteget érinti, hanem a család, munkahely, az ismerősök szűkebb-tágabb közösségét is. Ahhoz, hogy a nem mindig kellemes vizsgálatokat és kezeléseket a beteg sikerrel végig tudja vinni, nemcsak a beteg pozitív hozzáállása szükséges, hanem lényeges az egészségügyi személyzet ( orvosok, ápolók, pszichológus, gyógytornász, logopédus stb. ) a család , a munkahely, a barátok pozitív támogató magatartása.

 

 

Fontos tudnunk, hogy a felfedezett daganatos megbetegedést ma már a modern onkológiai gyógymódok – kemoterápia, sugárterápia, hormonterápia és ezek kombinációi - jó eséllyel gyógyítják. Optimista hozzáállással ,megfelelő életmódváltással a betegek teljes életet tudnak élni a kezelések során és azt követően is. Közös feladatunk, hogy a társadalmi megítélésen változtassunk hozzáállásunkkal támogassuk a daganatos betegségben szenvedő embertársainkat. Nagyon fontos, hogy a beteg folytathassa korábbi munkáját, addigi életvitelét ne vonja ki magát a családi és egyéb számára fontos programokból. Ugyanez a közösség segítse őt az élvezhető teljes élet megvalósításában.

 

 

Fontos, hogy a szervezetünk változásait figyelemmel kísérjük és ha eltérést észlelünk –megnagyobbodott nyirokcsomó, nem gyógyuló fekély, a bőrön korábban nem észlelt elváltozások megjelenése, állandósuló köhögés, rekedtség, széklet- vagy vizeletürítés ritmusának megváltozása, indokolatlan fogyás mihamarabb forduljunk orvoshoz. Amennyiben fennáll a gyanú, hogy daganatos megbetegedésről van szó, célszerű onkológust felkeresni, aki a korrekt diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat elvégezteti. Ha ez időben megtörténik, nőnek a gyógyulás esélyei.

 

 

Hazánkban Onkológiai Centrumok működnek. Ezen team-ek tagjai a sebész, belgyógyász, radiológus, pathológus, onkológus, radioterápiás szakorvos, és esetenként más terület specialistája. Ezen team-ek határozzák meg a beteg számára a legmegfelelőbb kezelést, mely mindig egyénre szabott. Így a látszólag megegyező diagnózis esetén is a terápia eltérő lehet. Előfordul, hogy a daganat megkisebbítését célzó kezelések megelőzik a sebészi beavatkozást. Az eltávolított daganatot szövettani vizsgálatnak vetik alá, melynek eredménye fontos tényező a további kezelések meghatározásában. Az onkológiai kezelések célja az áttétképződés vagy a betegség kiújulásának megakadályozása. A beteggel részletesen és világosan meg kell beszélni a tervezett kezelés menetét és az eredményességet segítő életmódra vonatkozó változtatások szükségességét.

 

 

Fontos megemlíteni, hogy a siker érdekében a beteg tájékoztassa kezelő orvosát az általa alkalmazott egyéb alternatív gyógymódokról. Kívánatos, hogy ezen kiegészítő terápiák beállítása, folytatása szakember, természetgyógyász javaslata alapján kúraszerűen történjék, adaptálva az aktuális onkológiai kezeléshez, ezáltal segítve az onkológiai kezelés eredményességét.

 

 

 

Dr. Valicsek Erzsébet

Onkológus

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép