Szegedi Közéleti Kávéház programjaiból

Nyomtatás E-mail
Írta: Szeged   

 Márciusi program

2017. március 13. hétfő 16.30 Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

 JUHÁSZ GYULA, MÁRAI SÁNDOR, SZABÓ LŐRINC 
ÉLMÉNYE A BELSŐ VÉGTELENRŐL

           BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató előadása

A belső természetünkre visszhangzó élmények visszakereshetők Juhász Gyula, Szabó Lőrinc és Márai Sándor műveiben. A szegedi-tiszai táj, az alföldi külső környezet látványába, költői látomásába merült Juhász Gyula, amikor a Tiszai csönd és a Magyar táj, magyar ecsettel című verseit írta.  Belső élmények atmoszférája, szavakkal megközelített emlékek szépsége különös módon válik le a szürke valóságról. Az alkotó-mű-befogadó hármas kapcsolatában a saját személyiség igényei szerint az irdalom működésbe lép.  Tapasztalhatjuk, az újraértelmezés élteti, aktívan életben tartja az irodalmat, megújítja a befogadás és műalkotás élményét. A költői szavak súlyát csak látszólagosan könnyíti Márai Sándor Füves könyvében a praktikus tanácsokat is hangoztató, életfilozófiát közvetítő reflexív rövidpróza, az aforizmaszerű írói megnyilatkozás. Szabó Lőrinc írta A belső végtelenben című versében: „…új világ vagyunk, mikor egyszerre, mint / barlangi utazó, a belső végtelenben / parányi szellemünk riadtan széttekint!” A békés, nyugodt életet teremtő belső csönd értékeinek megtalálása az irodalmi műalkotások üzenetében kifürkészhető.     

 

2017. március 13. hétfő 17 óra Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar, Liszt Ferenc Kamaraterem (Tisza Lajos krt. 79-81.)

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 17 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 16 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

JUBILEUMI 50. Program: Iván Sára, Sófi-díjas zeneszerző és énekművész hallgató
A jubileumi 50. rendezvényt a Közéleti Kávéház kedves Közönsége pezsgős koccintással ünnepelheti!!!

Vendég: Iván Sára, Sófi-díjas zeneszerző és énekművész hallgató (SZTE ZMK)

Házigazda és beszélgetőtárs:  D. Tóth Júlia kommunikációs tanácsadó

„Iván Sára vagyok, 1995. február 15-én születtem Szegeden. Általános iskolai tanulmányaimat ének szakon végeztem a SZTE Juhász Gyula Általános Iskolában, majd a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakos tanulójaként érettségiztem kitűnő eredménnyel 2013-ban. Kiskorom óta több színházi produkcióban részt vettem, az itt szerzett zenei tapasztalat vitt közelebb az alkotáshoz. 2013. június 1-jén Szegeden a Kisszínházban mutatták be az általam szerzett „Ez történt Bécsben” című operettet a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Magánének szakos hallgatóinak és a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola zenekarának közreműködésével, amelynek mind a szövegkönyvét, mind a zenéjét én írtam.
Ezt követően az operett meghívást kapott a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra, ahol 2013. június 21-én nagy siker fogadta. 2015. január 3-án a Szegedi Nemzeti Színház újévi gálaelőadásként, illetve ősbemutatóként mutatta be az immár három felvonásos, az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát idéző darabot, amelyet február 15-én további két előadás követett.
2016. március 20-án mutatták be első zenekari művemet, a Temetést a Szegedi Fogadalmi Templomban a Virágvasárnapi mise keretein belül. Koczka Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere dirigálta, közreműködött a SZTE ZMK Szimfonikus zenekara. 
2016 tavaszán megnyertem a Sófi József által alapított Sófi-ösztöndíj különdíját, elsőként a BA képzésen belül. Ezt követően „bronz” fokozatot kaptam a SZTEhetség Művész, illetve BA/MA kategóriában is. A Sófi József Alapítvány támogatásával létrejöhetett önálló szerzői estem, amelyre először Szegeden a Somogyi-könyvtárban került sor (2016. október 13.), majd Budapesten a Művészetek Palotájában 2016. november 12-én.

 

2017. március 13. hétfő 17.00 óra SZAB székház (Somogyi u. 7)
A SZAB FIzikai, Informatikai és Matematikai Szakbizottsága és a Közéleti Kávéház közös rendeznye 
AZ ALAPKUTATÁSTÓL AZ ALKALMAZÁSIG

Profit – orientált világunkban gyakran felvetik a kérdést, mi a haszna a “köldöknéző” tudománynak, amit nem használunk. Eléggé ritka a az olyan kutató, aki tanárként induló életpályája során mind az alapkutatásban, mind annak hasznosulásában is részes. Ma este egy ilyen tudóst mutatunk be. 
A rendezvényt megnyitja: Prof. Dr. BENEDICT MIHÁLY, a Szakbizottság elnöke
Beszélgetés GYULAI JÓZSEF fizikussal, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával, Hódmezővásárhely díszpolgárával.
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN matematikus

 

Kedves jelenlegi és majdani Ady-kör tagunk!

Szeretettel várunk márciusi alkalmunkra, ahol Dr. Benyik Görgy, főiskolai tanár, plébános fog előadást tartani 
Vallási konfliktus
címmel!
Az előadás után lehetőség nyílik egy kötetlen beszélgetésre. A mellékletben csatolt dokumentum elolvasását, illetve az sznbk1988.hu honlapon való tájékódást ajánljuk ehhez.

Időpont: 2017.03.13. (hétfő), 16 óra 30 perc 
Helyszín: Boldogasszony sgt. 13. 


Részvételi szándékod, kérjük, előre jelezd az alábbi elérhetőségek
egyikén:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/ 701-03-24.

Üdvözlettel:
 Kapás Ferenc az Ady-kör elnöke, 
Nagy Zita az Ady-kör titkára

 

2017. március 13. hétfő 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)
Mit szeretnél, hogy igazad legyen vagy boldog szeretnél lenni?

Észrevetted már, hogy ez a világ mennyire harcol azért, hogy igazuk legyen?
Megyünk ide-oda, hogy megtaláljuk azt, hogy nekünk volt igazunk és szeretnénk, hogy visszaigazoljanak minket abban, hogy igazunk van.
Mi van, ha pont ez az, ami boldogtalanná tesz minket és talán pont ezért érezhetjük azt, hogy soha sincs igazunk. 
Az Access Consciousness® módszerét,  eszköztárát arra fejlesztették ki, hogy nagyobb tudatosságot teremtsen az életben és a világban,
hogy ítéletmentes, fix nézőpontoktól mentes térbe juttasson el, amit például a természetben élhetsz meg.

Gyere el és gyűjts be néhány egyszerűen használható eszközt, amivel megállíthatod ezt az őrületet, humorral, könnyedséggel.
Mennyi örömöt szeretnél az életedbe?
Mennyire szeretnél megszabadulni az életed drámájától?

Rutai Tünde - Kovács Angéla

 

2017. március 14. kedd 15 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)
Rejtvényfejtő verseny
Vezeti Budai István

 

2017. március 14. kedd 16 óra Somogyi Könyvtár Klub

HÍRES MAGYAR NŐK A 19. SZÁZADBAN

TELEKI BLANKA a női nevelés  megalapítója, az 1948-as szabadságharc aktív résztvevője
BÁNKAI JÚLIA százados, az 1848-as szabadságharcban férfi ruhában harcolt a csatában
LEIBSTÜCK MÁRIA szintén férfi ruhába öltözött katonaként vett részt a szabadságharcban. Huszka Jenő a Mária főhadnagy című operettjét őróla írta
.

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat

1848 a szegedi változások tükrében

Előadó: Dr. Marjanucz László Habil, tanszékvezető egyetemi docens 
Időpont: 2017.március.14.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

Szeged több ok miatt is 1848 tavaszának fontos helyszíne. Mint szabad királyi város, az uralkodó jószágaként élte át a változásokat, és képviselte az önkormányzatiság valamint a polgári államépítés kettős törekvésének érdekét. A rendi állapotokból a polgári társadalom felé mozduló országos rendszerváltozás útját Szegeden a régi, kollektív kiváltságos helyzet és az új népképviseleti elv időleges szimbiózisán keresztül világítjuk meg.
Másik fő sajátosság a város nemzetiségi környezetbe ágyazódása: délről szerbek lakta települések övezték. Ez a körülmény hatással volt Szeged lakosságának együttműködésére, a délvidéki hadműveletek kimenetelére. Szeged 1848-as történetében a nemzetiségi magatartás és a polgári szabadságjogok ellentéte tanulságos sűrítményben mutatkozik meg.

 

2016. március 14. kedd 18 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A szervezet öngyógyító mechanizmusa-mikrokeringés

A nagy érdeklődésre tekintettel ismét előadást tart; Dr. Duray Péter - Belgyógyász, Reumatológus, Mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, Sportorvos, Bemer terapeuta.
 

 Kiemelkedő fontosságú a mikrokeringés az ember szervezetében.  
A vérkeringés funkcionális tekintetben legfontosabb része, mivel ennek keretében zajlik a sejtek tápanyag-ellátáshoz tartozó anyagszállítási jelenségek halmaza, valamint itt zajlanak az immunválasz első lépései.
Új lehetőségeknek hála egy bizonyítottan hatásos többdimenziós jelalak segítségével a korlátozott vagy zavart mikrokeringést az emberi testben nagy hatékonysággal stimuláljuk. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik és támogatást kapnak a fontos szabályozási folyamatok.
Házigazda: Kovács Richárd

Dr.  Duray Péter:
„Az egészséges életmódra törekvés, a prevenció elkötelezett híveként, nemcsak orvosként, de magánemberként és felhasználóként is feltétlenül figyelmébe ajánlom a mikrokeringésre, a szervezet sejtszintű oxigenizációjára egyedülállóan ható Bemer terápiás rendszert, mint természetes, fizikai hatóanyagot.”

 

2017. március  15. szerda 13 órakor (Széchenyi tér 11.)

A Városháza látogatása

 Jelentkezés: Tóth Ferenc idegenvezetőnél a 70-6547233-as telefonszámon, személyesen a programokon, vagy toth.ferko51 @freemail.hu e-mail címen.

Jelentkezési határidő: március 14. (30 fő)

200 éve született Arany János (1817-1882)
Tisztelő emlékezőként a Szegedi Közéleti Kávéház egy szellemi játékot rendez életéről. költészetéről.
A játék 5 fordulós. Minden hónapban felteszünk 5 kérdést. A helyes válasz 5 pont.
A játék végén –támogatóink jóvoltától függően- a legtöbb pontot elérőket jutalmazzuk. 
Az első 5 legeredményesebb játékost (esetleg sorsolással).

Töltse ki a  mellékelt játékszelvényt, és minden hónap 15-ig adja át a játék szervezőjének, 
Dr. Nagy Péternek. (az esteken, a Jogi Kar porta a Tisza L. körút 54. épület portán hagyva, jelezve Nagy Péternek a 62 - 321 409-es telefonszámon)

Tisztelettel és köszönettel várjuk a költészetet szeretők anyagi támogatását!

                                                                                         Szegedi Közéleti Kávéház

 

JÁTÉKSZELVÉNY III. forduló

 

 

A Nagykőrösi Református Gimnázium tanáraként mely tárgyakat tanított?

   Válasz:……………………………………………………………………………………………………

 

 

Melyik elbeszélő költeményével nyerte el a Kisfaludy Társaság pályázati díját 1846-ban?

     Válasz:……………………………………………………………………………………………………..

 

 

  Milyen tisztséget viselt a Magyar Tudományos Akadémián 1865 es 1879 között?

      Válasz:…………………………………………………………………………………………………….

 

 

 „Más csak levelenként kapja a borostyánt,
s neked rögtön egész koszorút kell adni.”
Ki köszönti ezekkel az elismerő sorokkal Toldi íróját?
    Válasz:……………………………………………………………………………………………………….

 

 

Miért írt köszöntő levelet Arany János 1880. szeptember 5-én a szegedi polgármesternek?

     Válasz:………………………………………………………………………………………………………

A játékos neve:

...................................................

 

 TIT Szabadegyetem Földrajz tagozat

Barangolás Geográfusként az Alpokban II.

Előadó: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens 
Időpont:2017.március 16.. 17.00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

A három részes előadássorozat keretében a Közép-Európán végighúzódó Alpok legszebb tájait járjuk végig. 
A hegység igen népszerű a turisták körében télen-nyáron. Hogy ennek mi az oka, ennek járunk utána.
A második részben a Bajor-Alpok természeti csodáit keressük fel (Berchtesgaden NP) a Königsee-vel és Zugspitze-vel. Az ember jelenlétére pedig számos világörökség helyszín utal. Németországban Neuschwanstein-t, Wies-t és Oberammergau-t, míg Ausztriában Hallstatt ősi települését és Mozart városát Salzburgot látogatjuk meg.

 

2017. március 16. csütörtök 18 óra Agora (Kálvária sgt.
KEDVENC DALLAMAINK
Zene – tánc – beszélgetés
Polgár Gyula és barátai zenés estje
Közreműködnek:
Háry Ferenc
H. Bálint Zsazsa
Sinkó Izabella
Bedő Gábor
Magyar János
Várnay Szilárd
Szarka Béla
Papiron Szeged Verseny Táncklub táncosai
Műsorvezető: Sári Zsuzsa
Belépődíj: 1000 Ft

 

  A SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ 2017. március 17-én, 17 órától a
JOSIKA PINCÉBEN
március 15-e tiszteletére ünnepi megemlékezést, és kulturális műsort szervez.

Házigazda: Szilágyi Árpád a Magyar Kultúra Lovagja
Közreműködnek:   Fazakas János dalárdája és unokái
Takács Éva népdalénekes
Hódi Viktória versmondó
Szögedi Tiszavirág Citerazenekar

 2017. március  17.-én, 17 óra TIT  (Kárász u. 11.)

  Megszólal a Korona 
IX. rész 
A Magyar Szent Korona  vizsgálatának csúcstalálatai:

    -A tetőlemez Mindenható képén található számok bemutatása (Ludolf szám, az abroncs gyöngyeinek száma, 
mely egyúttal magyar történelmi fordulók nap-, és évmennyiségei,
(bolygók keringési ideje, Föld adatok, káld-sumir naptáradatok, a káld-sumir világkorszakok évmennyiségei, 
a 108-as évmenyiség, mint a magyar történelem másik meghatározó évfordulóinak száma, stb., stb...)
   - A szegedi Fogadalmi templom, és a Magyar Szent Korona azonos beépített számai, mik egyúttal évezredek óta 
ismétlődnek a kultúrtörténetben fellelt tárgyakon, s konkrét jelentésük van.

Mindezek a tételek, számok, adatok és anyagok csak a szikár tényeket tartalmazzák. nincs elmélet, nincs tézis, elgondolás, és spiritista elgondolás.
Adatok vannak, mik megtekinthetőek, visszakereshetőek, azonosíthatóak és értékelhetőek. 
Egy gond van velük: mindannyian ugyanoda mutatnak, miszerint a tudás “nem mai találmány"

Jéga Szabó Ferenc

 

2017. március 18. szombat 15.00 órától Zöld Terasz (Földvári u. 3.)

 17 évesek lettünk…))
A Talent Énekstúdió vidám szülinapi ünnepsége sok zenével…

17 évvel ezelőtt 2000 március 15-én két kislány elhatározta, hogy énekelni szeretne… 
Valahogy így kezdődött a történetünk. 
Mára már túl vagyunk az 1100-ik fellépésen, és azok a gyerekek, akik ma a Stúdió tagjai, még nem is éltek az alapítás évében…
Szeretnénk ezt az évfordulót Önökkel, a Közéleti Kávéház kedves vendégeivel, szülőkkel, hozzátartozókkal együtt megünnepelni egy hatalmas tortával, sütikkel, tombolával, játékos nagy közös vetélkedővel, amelyben természetesen mindenki részt vehet, segíthet a gyerekeknek és a végén a tombolahúzás után nem maradhatnak el az ismert kedves dallamok sem, mintegy megkoronázva a nagy eseményt…))

Ha úgy gondolják, hogy majd a helyszínen egy-egy tombolatárggyal hozzájárulnak a rendezvény színvonalának emeléséhez, azt nagy örömmel fogadjuk…))

Várunk mindenkit  sok szeretettel…))

Műsorvezető: Györkey László stúdióvezető
Házigazda: Kovács Richárd – Zöld Terasz Kulturális Központ

 

A Dr. Kikli Tivadar
Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesülete
2017. március. 19-én (Vasárnap)15.00 órai kezdettel
az AGÓRÁBAN (6722. Szeged, Kálvária sgt. 23)(Kocsival:Gogol u. 32)

„TAVASZ VÉGÉN KINYÍLOTT”
címmel 
magyar nóta és operett délutánt rendez.
Fellépnek

Kurina Irén
Életmű díjas

Lévai László

Bánfalvi József díjas

Szélpál Szilveszter
Szegedi Nemzeti Színház

Toronykőy-Horák Renáta
Szegedi Nemzeti Színház

Fodor Károly

Bánfalvi József díjas

Szabó Dékány Zsófia
Vajdaság

Papp Lajos

nótaénekes

Mészáros Tóth Piroska
Ezüstkoszorús nótaénekes

Fejes Sándor

nótaénekes

Kísér
Kecskés Sándor és cigányzenekara

Prímás
Kecskés Sándor

Műsorvezető
Dr. Majzik István

Jegyek válthatók 1.500,- Ft-os áron
Szeged, Cserzy Mihály u. 11. szám alatt
hétfőtől-péntekig 8-15 óra között és a kezdés előtt egy órával az előadás helyszínén.

Számozott ülőhelyek 

Az előadás támogatói:
Szeged Város Önkormányzata, Délmagyarország napilap, Szeged Városi TV, TiszaPART TV, Senior Center, Pelikán Egyesület, Közéleti Kávéház, Rádió 88, SEdKa Kft.

Az egyesületek és klubok részére 1.000.- Ft-os kedvezményes áron biztosítunk belépőjegyeket 10 fő vásárlása esetén. Számlát a jegyvásárlásról tudunk adni.
ÉRDEKLŐDNI: POLGÁR GÁBOR Tel: 62/676-031, Mobil: 70/513-9801

 

2017. március 20. hétfő 17 óra SZAB
Milyennek láttam a világot?
A diavetítéssel egybekötött beszélgetés 
Vendég:  Szabad János emeritus professzor lesz
Házigazda:  Ferenczy Valéria ny. igazgató, tanár  
Mindenkit foglalkoztat a kérdés: milyen a világ? Hogy élik életüket embertársaink szerte a világban? 
Az SZBK fiatal kutatójaként pillanthattam be más országok, népek életébe a hetvenes/nyolcvanas években. 
Az ott gyűjtött élményeket, tapasztalatokat szedtem csokorba, és mutatom be az érdeklődőknek.

 

2017. március 20. hétfő 17.30 óra Somogyi Könyvtár Klub
FIGYELJÜNK TESTÜNK BÖLCSESSÉGÉRE

Hogyan hangolódjunk testünk bölcsességére? Mit, mikor és hogyan együnk, hogy elfelejtsük a fogyókúrát? Hogyan együnk kevesebbet úgy, hogy közben nem éhezünk, elégedettnek érezzük magunkak? 
Jan Chozen Bays tudatos étkezés módszerét mutatja be Sóti Judit természetgyógyász.

 

 2017. március 20. hétfő 18 óra Fasor Étterem (Bérkert u. 54.) 
VIVA ESPANJA!

Costa del Sol, Gibraltár, Costa del Brava, Andorra

Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes

Beszélgetőtársak: Dr. Abonyi Mária jogtanácsos és Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2017.03.21. kedd 16.30 SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 207. terem (Tisza L. krt. 54.)

Az ÉT-REND egyesület küldetése továbbra is a  "Táplálkozásból származó allergiák megelőzése"! 
CÉL: Szemléletmód váltás és védelmet biztosítani azon személyeknek, akik a " táplálkozásból származó allergiák jótékony hatását" élvezik
Szeretettel várjunk Önöket az ÉT - REND egyesület programjára!
Előadás témája: Barangolás a Táplálékországban!
Milyen minőségű legyen a  „Gasztro üzemanyagunk” ?!
Előadó : Tokodiné Kun Zsuzsanna fejlesztőmérnök/ÉT-REND egyesület elnök

Közhasznú  Szolgáltatásaink:
Tanácsadás havonta az első hét szerda 16 óra
/ Helyszín :Szeged, Kálvária  krt. 23. AGÓRA/ 
Klubfoglalkozás  havonta a harmadik hét csütörtök17 óra
/ Helyszín :Szeged, / változó/   
Szegedváros lakosai részére Szemléletváltó  Előadás sorozatot indítunk,
minden
 hónap 4. Hét Csütörtök 16,30 /Kávéházi Esték keretében/                   
Tanácsadási Ügyeleti bejelentkezés:  8-10 ill.18-19 óra : 62/634 402, e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,

Köszönet mindazoknak, akik 1% Támogatásukkal és Adományukkal munkánkat támogatták!!
Bankszámlaszám:  ÉT_REND egyesület  -  K&H 10402805-00000007-00000003

 

2017. március 21. kedd 17.00 óra Belvedere palota (Csongrád Megyei Közgyűlés székhelye, bejárat a Radnóti Gimnázium felől, kapu után, jobbra lefelé)

ANGELO GIUSEPPE RONCALLI (Szt. XXIII. JÁNOS pápa)

Kávéházunk sorozatot indított, amelyben csokorba szedjük a XX. század olyan politikusait, akik idős korukban alkottak maradandót. A sorozat Adenauer német szövetségi kancellár, de Gaulle franciai köztársasági elnök után Roncallival folytatódik, aki sokgyermekes bergamoi (Sotto il Monte) parasztcsalád gyermekeként indult el az egyházi pályán. Már korán kitűnt nyelvtehetségével és nem véletlen, hogy diplomáciai pályára került. Pápai prelátusként a Hitterjesztés Kongregációja bízta meg a “missziós fillérekkel” való gazdálkodással.  Ebben a minőségében járt Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban. ‘'1925-ben címzetes érsek és Bulgária apostoli vizitátora lett, ekkor sajátította el a bolgár nyelvet. (A Vatikán szempontjából bonyodalmat jelentett, hogy a katolikusként Bulgária trónjára lépő Ferdinand von Coburg, fiát Boriszt, – későbbi utódját- bár katolikusnak kereszteltette, két éves korában, az Oroszországgal való jobb kapcsolat érdekében, áttérítette az ortodox egyházba.) 1935-ben Görögországba és Törökországba delegálták apostoli helynökként. (Ekkor 54 éves.) Ott szolgált akkor is, amikor Mussolini sikertelen csapatait támogató német haderő előtt a görögök letették a fegyvert. (1941. ápr. 25.) Törökországban elérte, hogy a több száz zsidó gyerekkel a török kikötőbe befutó haját a hatóságok ne küldjék vissza Németországba. (Ebben segítségére volt Franz von Papen német követ, aki később, ennek is köszönhette, hogy a háborús bűnösök nürnbergi perében felmentették.) 1945-ben a Vatikánnal feszült viszonyba került Franciaországba nevezték ki nunciusnak. (A feszültség oka az volt, hogy Róma követet akkreditált a Petain – kormányzathoz és de Gaulle a francia főpapok nagy részét kollaboránsnak tekintette.) Ráadásul, rá szakad – egyházi belügyként- a “munkáspapok” ügye is. Franciaországi ténykedése elismeréseként 1952-ben bíborossá és Velence pátriárkájává nevezték ki. 1958. október 28-án a konklávé pápává választotta. A XXIII. János nevet vette fel. (XXII. János még a avignoni pápaság idején uralkodott, később a konstanzi zsinaton a pápai trónról letett Baldassare Cossa viselte a János nevet.) Maradandó tette a II. Vatikáni Zsinat összehívása volt. Az esten elsősorban ennek jelentőségét, mindmáig való hatását elemezzük.
Az est vendége: GYULAY ENDRE, ny. Szeged - Csanádi megyéspüspök.
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN, ny. egyházügyi államtitkár

 

2017. március 21. kedd 18 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földváry u. 3.)

Eljött az ideje, hogy túllépjünk a „GMO” fogalmán


A XXI század hiába a biológia évszázada, ha a közgondolkodás még mindig eltorzított, félreértett, múlt századi fogalmakkal birkózik reménytelenül. A „GMO” is ilyen. Sikerült eltorzítani, és ez a rövidítés megbélyegző kategóriává vált. A közéletben úgy zajlik a vita erről, hogy a többség valós tudását egyetlen hit helyettesíti: a „GMO” bizonyára valami rossz. Ezt a problémát fogjuk körüljárni: mi a valódi jelentése a „GMO”-ak, okoz-e eredendő, sajátos veszélyt? Milyen konkrét GMO-kkal találkozhatunk a hétköznapi életben, melyek a főbb mítoszok a témakörben? Kitérünk a gazdasági, politikai, ideológiai kérdésekre és szövevényes érdekviszonyokra is. Végül szó lesz az új technológiai fejlesztésekről, amik arra is rámutatnak, miért önkényes a GMO / nem-GMO felosztás, és mennyire tarthatatlan tudományosan, jogilag és a gyakorlatban egyaránt. A beszélgetés a Magyar Humanista Társaság kéthetente jelentkező sorozatának része.

Előadó vendég: Dr. Györgyey János PhD; MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Növénybiológiai Intézet, beszélgetőtárs: Moldován Norbert

 

2017.03. 22. 10:00 Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4.)

Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit

 

A Senior Akadémia szervezésében:
2017. március 22. szerda 15 óra Senior Center Eszperantó u. 1.) 
A hosszú élet titka a XXI. században 

Előadó: dr Nagy Gábor Dániel, SZTE adjunktusa, szociológus

 

2017. március 22. szerda 16 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A tánc a hosszú élet titka!


Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra. Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És  még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!
 
Tanít: Tóth Ferenc  idegenvezető és tánctanár
Házigazda:  Kovács Richárd (30-5984967)

 

 2017. március 22-én, szerdán, 17 órakor 
Szegedi Közéleti Kávéházzal közös szervezésben 
Helyszín: 
Szegedi Tudományegyetem Rektori Épület 
Szeged, Dugonics tér 13., Díszterem 
A Konfuciusz Teaház vendége: 
Salát Gergely Kína-kutató 

tanszékvezető egyetemi docens 
Mit jelent Kína puha ereje? 

A KONFUCIUSZ TEAHÁZ rendezvénysorozat célja, 
hogy a Kína iránt érdeklődők egy csésze – Szegeden egyedül nálunk kóstolható igazi – 
kínai tea mellett beszélgetve ismerkedhessenek meg Kínával. 
www.szegedikonfuciuszintezet.hu szegedikonfuciuszintezet

Szíria békeidőben
– fotós szemmel
SZAB Székház,
2017. március 22.
Díszterem, 17:00
Közéleti Kávéház
SZAB Fotóművészeti
Munkabizottság
Csapó Benő
előadása

 

2017. március 22. szerda 17.00 óra SZAB Székház, Díszterem. (Somogyi u. 7)

SZÍRIA BÉKEIDŐBEN

A SZAB Fotóművészeti Munkabizottságának és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye.
Fotókkal illusztrált úti beszámolót tart CSAPÓ BENŐ Príma Primissima díjas egyetemi tanár, 
Szeged Város 2016 évi díszpolgára, amelyben bemutatja, 
milyen volt ez a nagy kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkező ország, 
amikor még nem tette tönkre a háború.
Szíriát már soha nem fogjuk úgy látni, ahogy egy utazó látta 2010-ben. Ez a
fotókkal illusztrált úti beszámoló bemutatja, milyen volt az ország az utolsó
békeévben, hogyan éltek az emberek Aleppóban, az Eufrátesz partján,
Damaszkuszban és másutt.

Házigazdák: DUSHA BÉLA, a munkabizottság elnöke és SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumánal rénöke.

 

2017. március 22. szerda 18 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A táncos rendezvény után

3.1.2. Meridián tornát tart Bereti Márti oktató
A 3.1.2. Meridián torna - A hosszú és egészséges élet receptje
Hazánkban mintegy 10 ezer ember gyakorolja rendszeresen, az „Élj 100 évet egészségesen" mottó jegyében – ez a 3-1-2 meridián torna. A módszer egyszerű, bármilyen életkorban el lehet sajátítani, és aki elkezdi, az biztosan nem fogja abbahagyni, mert jótékony hatásait szinte azonnal érzékeli, a test, a lélek és a szellem valósággal megfiatalodik tőle. A torna lényege a kínai meridián rendszeren alapul. Egészséges emberben, ezekben a meridiánokban akadálytalanul áramlik a csí, azaz az életenergia. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia - így a kiegyenlítésre kell törekednünk. 
A gyakorlatokat kerekes-székesek, mozgáskorlátozottak, egészségesek is elsajátíthatják! A torna egyszerű-utcai, laza öltözetben végezhető.  
Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, némi ivóvíz jó, ha kéznél van.
Hozzájárulás díja 300 Ft/fő alkalmanként; oktató: Bereti Márti

 

2017. március 22.  17:00 - 21:00 HUNGI VIGADÓ

Nosztalgia Tánc - Zenés est


Énekel: Horváth Miklós   

Házisszony: Juhász Mária Dóra

 

Egész-ség Bár Klub program

A gyógyulás mágiája
2017. március 23. csütörtök 17.30 óra Novotel Hotel Szeged
A gyógyulás mindig belső út. Ha tetszik, ha nem, spirituális út is egyben, hiszen alapvetően lelkek vagyunk, nem csak testek. A gyógyulás belső munka. Senkit nem lehet meggyógyítani, és senki sem tud mást meggyógyítani. Minden ember vagy meggyógyul, vagy nem. A testünkben mindig az mutatkozik, ami mély szinteken felépít minket. Ha a betegség, a szenvedés, a harag, a negatív mintázatok uralkodnak, akkor beteggé leszünk. De hogyan lehetséges megváltoztatni a bennünket irányító programokat? Miként tudjuk felülírni a karmáinkat, és hogyan lehet a gyógyulás mágiáját megtanulni?
Pál Tamás ájurvéda szakértő, spirituális író, minden érdeklődőt szeretettel vár ingyenes előadására.

 

2017. március 23. csütörtök 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 2.)

KOMÓCSIN MIHÁLY POLITIKAI EMLÉKEZETE

Beszélgetőtársak: 
Baradnay Gyula sebész professzor, Szeged város Díszpolgára
Gczy József politológus, országgyűlési képviselő több ciklusban
Tanács István újságíró, Szabad Föld

Házigazda: Tráser László újságíró

 

2017. március 24 péntek 15 óra TIT Székház

FREKVENCIÁK, ÉS AZ EGÉSZSÉGÜNK

Előadó: Érsek Kálmán ny. közlekedési üzemmérnök

 

2017. március 24. péntek 17.00 óra Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány
( Tábor u. 5.)

BEHARANGOZÓ

Beszélgetés életútjáról, hivatásáról, mai munkálkodásáról Prof. Dr. PINTÉR SÁNDOR professor emeritusszal,
akit február 10-én  Szeged Város Közgyűlése díszpolgárrá választott.

Beszélgetőtárs: Prof. Dr. SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke 

 

2016. március 24. péntek 17 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
Zenés - Táncos est, RÉGI MAGYAR és VILÁGSLÁGEREKKEL

Zene kívánság szerint a nagyjainktól
A zenét keveri és házigazdaként fogadja: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. március 27. hétfő 16 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó 
(Tisza L. krt. 54.)

Sznofru fáraó, az óbirodalom elhanyagolt királya és csodálatos piramisai

Az Óbirodalom történetének és építészetének egyik meghatározó alakja volt a IV. dinasztia első királya, Sznofru.
Fiairól, a nagy piramis építőkről (Kheopsz, Kefren, Mükerenosz) rengeteget tudunk, de róla - hálátlan módon - alig beszél az utókor. Pedig ő építtette az első tökéletes piramist Dahsurban

17.00 órától Bevezetés a hieroglifák csodálatos világába címmel szeminárium lesz, amelyre az érdeklődőknek kockás füzetet és puha ceruzákat kell hozni.

 

2017. március 27. hétfő 17 óra Bibliotéka Könyvtár Egyesület  (Kálvária sgt. 14.)

Tavaszi Zenés est

„Zöld levelecske, falevelecske,
várunk téged tavasz lesz már.”

Így február közepén  - amikor ez az írás készül - még nem tudhatjuk, vajon Sándor –József – Benedek
hoznak-e zsákszám meleget, ráadásul eleget, de viruló reménnyel várjuk mindnyájan a TAVASZ-t, a FÉNY-t,  a tényt hogy dalokkal ünnepeljük beköszöntét.
A tél folyamán csatlakozott hozzánk Földi Öcsi barátunk, s ezzel a lendülettel bővült repertoárunk is.
A már szinte „megszokott”dalok közt hallható lesz néhány Generál, Bikini, KFT, Omega , Echo nóta is.

Tárt karokkal és nyitott szívvel várja régi és új barátait:

A DESSZERT együttes

Farkas Dezső – ének, gitár
Földi Öcsi – zongora, orgona
Lukovics Gabriella – ének, furulya, ritmushangszer
Rózsa Sándor – ének, gitár, furulya, szájharmónika

 

2017. márc. 28. kedd 16 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)
200 éve született ARANY JÁNOS
 Bondár Zsuzsanna előadása

 

TIT Szabadegyetem Pszichológia tagozat

Iskolák az erőszak határán - az iskolai bántalmazás eredete és kezelési lehetőségei

Előadó: Dr. Csomortáni Domokos Zoltán Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta
Időpont: 2017.március 28.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

 Gyermekkori élményeinkből, irodalmi művek sorozatából (Ottlik Géza, Erich Kästner, Michael Ende, stb.) sokunknak vannak tapasztalataink a gyermekek, fiatalok közötti szóbeli és fizikai erőszakoskodás különféle módozatairól. A digitális benszülöttek médiabefolyásolt világában viszont úgy tűnik, az agresszió és az erőszak új szintjei jelennek meg. Kell-e félnünk, kell-e gyermekeinket féltenünk az iskolai bántalmazás hatásaitól? Hogyan befolyásolja a digitális technika az erőszakoskodás módozatait? Igaz-e, hogy a pedagógusok egyre tanácstalanabbul figyelik ezeket a kialakuló jelenségeket? És hol találhatóak a megoldások? Ezekkel a gondolatokkal hívjuk kedves közönségünket e nehéz témakörről való értekezésünkre.

 

2017. március  28. kedd 17 óra Hungi Vigadó (Stefánia)

ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK
Igaz János zenész estje
Háziasszony: Zsótér Mária

 

2017. március 28. kedd 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó 
(Tisza L. krt.54.)

Bevezethető-e Magyarországon a főállású anyaság?

Vendég: Tóth János egyetemi docens  SZTE Filozófia Tanszékről írt

Beszélgetőtárs: Barta Zsófia joghallgató

Házigazda: Szincsók György újságíró

Részlet Tóth János, szegedi egyetemi oktató írásából, mely a főállású anyaság bevezetésére tesz javaslatot: „Egy populációban a termékenységi arány logikailag kétféleképp növelhető. Mindenki eggyel több gyereket vállal, vagy néhányan nagyon sok gyereket vállalnak. Vitathatatlan, hogy az volna az ideális megoldás, ha minden termékeny magyar férfi és nő vállalna még egy gyereket. Sajnos egy ilyen fordulatra kicsi az esély. Létezik azonban egy másik út is, nevezetesen, hogy kevesen vállalnak sok gyereket.”

 

2016. március 28. kedd 18 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A szervezet öngyógyító mechanizmusa-mikrokeringés

A nagy érdeklődésre tekintettel ismét előadást tart; Dr. Duray Péter - Belgyógyász, Reumatológus, Mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, Sportorvos, Bemer terapeuta. 
 

Kiemelkedő fontosságú a mikrokeringés az ember szervezetében.  
A vérkeringés funkcionális tekintetben legfontosabb része, mivel ennek keretében zajlik a sejtek tápanyag-ellátáshoz tartozó anyagszállítási jelenségek halmaza, valamint itt zajlanak az immunválasz első lépései.
Új lehetőségeknek hála egy bizonyítottan hatásos többdimenziós jelalak segítségével a korlátozott vagy zavart mikrokeringést az emberi testben nagy hatékonysággal stimuláljuk. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik és támogatást kapnak a fontos szabályozási folyamatok.
Házigazda: Kovács Richárd
Dr Duray Péter:
„Az egészséges életmódra törekvés, a prevenció elkötelezett híveként, nemcsak orvosként, de magánemberként és felhasználóként is feltétlenül figyelmébe ajánlom a mikrokeringésre, a szervezet sejtszintű oxigenizációjára egyedülállóan ható Bemer terápiás rendszert, mint természetes, fizikai hatóanyagot.”

 

 2017.március 29. szerda
Megemlékezés Dankó Pista  haláláról

Koszorúzás Dankó Pista sírjánál /Belvárosi temető/ 16 óra, szobránál 17 óra, 
Nóta és kórus egyesületek, várják a szegedieket!

 

2017. március 29. szerda 16 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A tánc a hosszú élet titka!


Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra. Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És  még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!
 
Tanít: Tóth Ferenc  idegenvezető és tánctanár
Házigazda:  Kovács Richárd (30-5984967)

 

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat

Szeged "Kiegyezése"

Előadó: Dr.Marjanucz László Habil, tanszékvezető egyetemi docens 
Időpont: 2017. március 29. 17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

A kiegyezés Magyarország életében történeti sorsforduló, az alkotmányos közélet helyreállításának dátuma. Szeged életében a kiegyezés volumenéhez fogható változás hamarabb következett be, dátumszerűen 1852-ben, amikor a külterületi közlegelőket felosztva hosszútávú bérletként hasznosította a város. E nagyjelentőségű lépés csökkentette, s jórészt kielégítette a szegediek régóta meglévő földéhségét, és alapjává lett a belső „polgárváros”, illetve a külterületi lakosság paraszti polgárosodásával összefüggő igazgatási, és gazdasági egymásra utaltság erősödésének.

 

2017. március 29. szerda 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 106. terem
 (Tisza L. krt. 54.)

A fotós a hídon

Dobóczky Zsolt vetítéses előadása

Kerékpártúrán jártam Algyőnél a Tisza-töltésen, amikor fölfigyeltem a szokatlan nyüzsgésre, amellyel az építési munkák járnak. Mivel tudtam, hogy autópálya épül, azonnal gondoltam, hogy az ahhoz tartozó hidat építik. Persze hiába készítették már elő a terepet a konstrukcióhoz (éppen a próbacölöpözést végezték), hídnak még nyoma sem volt. Ekkor támadt az az ötletem, hogy fényképekkel dokumentáljam a híd elkészültét.
A helyszínen rögvest megkerestem azt az embert, aki tudhatta, mit kell tennie annak, aki ilyesmire készül. A mérnökök kissé meglepődtek, mégis elmondták, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez és a Hídépítőt Zrt.-hez kell fordulnom engedélyekért, amelyeket utóbb meglepően könnyen és gyorsan megkaptam: ajánlólevélként a MAOE-igazolványom szolgált. Részt vettem a kötelező munkavédelmi oktatáson, ezt aláírásommal is elismertem, ugyanolyan sisakot és láthatósági mellényt kaptam, mint mindenki más, és máris szabadon mozoghattam saját felelősségemre az építési területen.
Általában 3-4 naponta látogattam ki a hídhoz, mert a szerkezet építésénél ennyi idő alatt már jól látható változások történtek. Lehetőségem nyílt minden munkafolyamatot testközelből lefotózni. A legnagyobb élményem talán az volt, hogy a kábelek feszítésénél ott állhattam a hidraulikus feszítőgépek mellett. Ez veszélyes volt ugyan, de az ember alkotta gépek ereje tiszteletet parancsolt és csodálatot ébresztett.
A közelség okán aztán apróbb balesetek is értek. Egy alkalommal például a fejem fölött elhaladó betonpumpáról épp a fejem tetejére hullott egy szép adagnyi friss beton, amely maradandó nyomot hagyott a sisakomon, jutott belőle a nyakamba is, és hosszas fényképezőgép-tisztításra kényszerített.
Mérnökemberként és diaporámásként szeretek mindent megtervezni, majd a tervek szerint megvalósítani. Ebben segített az építésvezető, a projektvezető és a mérnökök. Telefonon felhívtak, mielőtt valamilyen fontos, látványos esemény történt, így jelen lehettem, amikor két daru beemelt egy harmadikat, vagy amikor helyükre emelték a zsaluzókocsikat. Olykor kifejezetten kérték, hogy egy-egy munkafolyamatot vagy fontos pillanatot örökítsek meg.
Más alkalmakkor hiábavalónak bizonyult a gondos előkészítés. Hiába képzeltem el, hogy az adott helyszínen, környezetben és fényviszonyok között mit és hogyan lehet lencsevégre kapni, mert a dolgok váratlanul másképp alakultak. Így például verőfényes nappal helyett alkonyatkor érkezett meg a beton, ezért át kellett dolgoznom az egész „művészi koncepciót”.
Sok esetben azért is tudtam tervszerűen dolgozni, mert a munkásokat megkérhettem, hogy álljanak meg egy pillanatra, ismételjenek meg egy-egy mozdulatot, sőt, kissé meg is rendezhettem a „jelenetet”. Ezt azonban nem tehettem meg az olyan történéseknél, mint amilyen a zárózöm beemelése is volt. Ilyenkor kissé feszült voltam (igaz, messze nem annyira, mint a mérnökök), mert tudtam, hogy csupán egyetlen lehetőségem van.
A nagy igyekezet azután újabb balesethez vezetett. A híd világításának kipróbálására érkeztem, és a lehető legjobb pontot kerestem a fényképezéshez. Az alkonyati félhomályban nem vettem észre, hogy túl közel mentem a vízhez, és egyszerűen belecsúsztam a Tiszába. Bár a víz hideg volt, én csak a gépemre gondoltam. Egyik kezemet, benne a fényképezővel, a magasba tartva a másik karommal tempóztam a part felé, míg végül sikerült kievickélnem.
Kalandjaim ellenére a hídépítés fényképezésével töltött nagyjából kétévnyi időszakot úgy éltem meg, mint egy egzotikus utazást. Az építési terület, ahol lázas munka folyt, számomra a nyugalom szigetét jelentette, ahol megnyugodhattam, kikapcsolódhattam: elmerülhettem a fotózásban. Bámulattal töltött el, ahogyan ez a fantasztikus építmény a szemem láttára nőtt ki a földből, és úgy éreztem, valamilyen módon magam is részesévé lettem ennek a csodának.
Végül összesen több ezer képet készítettem. Pontosan sohasem számoltam meg, de az egyik gépem számlálója 2011 februárjában 4500 fölötti értéken állt. Ennyi felvételből válogattam ki azt a néhányat, amelyet e kiadványban nyújtok át Önöknek.

 

2017. március 29. szerda 18 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A táncos rendezvény után 

3.1.2. Meridián tornát tart Bereti Márti oktató
A 3.1.2. Meridián torna - A hosszú és egészséges élet receptje
Hazánkban mintegy 10 ezer ember gyakorolja rendszeresen, az „Élj 100 évet egészségesen" mottó jegyében – ez a 3-1-2 meridián torna. A módszer egyszerű, bármilyen életkorban el lehet sajátítani, és aki elkezdi, az biztosan nem fogja abbahagyni, mert jótékony hatásait szinte azonnal érzékeli, a test, a lélek és a szellem valósággal megfiatalodik tőle. A torna lényege a kínai meridián rendszeren alapul. Egészséges emberben, ezekben a meridiánokban akadálytalanul áramlik a csí, azaz az életenergia. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia - így a kiegyenlítésre kell törekednünk. 
A gyakorlatokat kerekes-székesek, mozgáskorlátozottak, egészségesek is elsajátíthatják! A torna egyszerű-utcai, laza öltözetben végezhető.  
Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, némi ivóvíz jó, ha kéznél van.
Hozzájárulás díja 300 Ft/fő alkalmanként; oktató: Bereti Márti

 

2017. március 30. csütörtök 18 óra SZTE Zeneművészeti Kar Kamaraterem (Tisza L. krt.

TEMESI MÁRIA OPERANAGYKÖVET ELŐADÁSA

Közreműködik: Márok Tamás újságíró

 

2017. március 31. péntek 17 óra  TIT Székház (Kárász u. 11.)

A saját maga egészségéért mindenki saját maga is felelős

Vendég: Dr. Barta József egyetemi magántanár és Barta Edina Életmód tanácsadó és Terapeuta
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor

A táplálkozási igény nem egyenlő a tápanyag igénnyel. A helytelen táplálkozási szokások, a helytelen életmód az élet minőségének romlásához,
a táplálkozással összefüggő krónikus megbetegedések kialakulásához, az élet megrövidüléséhez vezet.

 

2017. március 31. péntek 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 2.)

A KULTÚRA FRISSEN AVATOTT LOVAGJA

Vendégünk: Szöllősy József hegedűművész

Közreműködnek:  Farkas Major Annamária erdélyi  művész. Takács Éva énekművész,  és  
művészbarátok

Házigazda: v. Szilágyi Árpád városvédő polgár

 

 

 

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép