A hagyományos kínai gyógyászat

Nyomtatás E-mail

A hagyományos kínai gyógyászat

 

 

Első élményem megrendítő volt. Ugyanis a Kínából származó doktor alaposan megnézte a beteg arcát, szemét, nyelvét, majd látszólag a távolba révedő tekintettel hosszasan tapintotta mindkét csuklón a pulzust. Ráadásul mindhárom ujjával hol nyomta, hol felengedte azt. Úgy tűnt, mintha zongorázna. El sem tudtam képzelni mi lesz ebből. Mekkorát csodálkoztam, amikor csupán ennyi vizsgálat után elmondta a kliense bajait. A kezelésből csak a vékony tűkre emlékszem és arra, hogy meggyógyult.

 

Azóta szerencsére sok kínai orvos érkezett hazánkba és segít a honfitársainkon. Mégis keveset tudunk erről a gyógymódról.

 

Kínában a hagyományos gyógyítást egyetemen oktatják a modern orvosi karok mellett, és a kórházakban párhuzamosan alkalmazzák igény és szükség szerint.

 

A hagyományos úton gyógyító orvos is először részletesen kikérdezi a betegét a panaszairól, de azok változásairól is részletesen tájékozódik. Ezt követi a fent is említett betegvizsgálat. Maga a vizsgálat teljesen eltérő a modern orvoslásétól. A szervezet mikro reprezentációs területeit használja. Olyan jeleket keres, amelyek az energiarendszer egyensúlyának felborulását mutatják.

 

A kínai gondolkodás szerint az ember a mikrokozmosz és a makrokozmosz szerves része. Így azok változásaival szorosan együtt kell változnia.Abetegségek ebből adódnak, hogy változatlanul akarjuk magunkat látni.Avilágot alapvetően két ellentétes erő egymásra hatása alakítja. Ezeken - a jin és a jang- keresztül jelenik meg az egyetemes energia.Ajin a befogadó, a hideg, a negatív, a jang az aktív, a meleg, a pozitív. A mi európai gondolkodásunk az ellentéteket vagy-vagy értelmezi szemben a kínaiakkal, akik is-is típusúan gondolkodnak. Szerintük a két ellentétes erő bármelyikét csak a másikhoz viszonyítva értelmes meghatározni.Avilágegyetem és benne az ember még az ún. 5 elemmel is összefüggésben van. Ezek a fa, a tűz, a föld, a fém, a víz. Ezek az elemek meghatározott rendszer szerint támogatják egymást vagy állnak szembe egymással. Mindegyik elemnek van egy jin és egy jang jellegű megjelenési formája, amelyhez egy-egy szervet és energia vezetéket rendelnek. A vezetékekben az energia állandóan kering és ennek a keringésnek meghatározott rendje, ideje van. A diagnosztikával ezt az áramlást és annak diszharmóniáit észlelik.

 

A terápiás lehetőségeik közül mi szinte csak az akupunktúrát ismerjük. Ennek gyakorlásakor vékony tűket vezetnek be a test bizonyos pontjain.Atűk anyaga, a szúrás iránya és módja segít abban, hogy az adott ponton serkentő vagy gátló hatás alakuljon ki. A tűk helyett használhatunk ujjbegynyomást és melegítést is. Az előbbi az akupresszura, az utóbbi a moxa kezelés.

 

A hagyományos kínai orvoslás eszköztára ennél szélesebb. A betegeknek minden esetben komoly életrendi, étkezési szabályokat írnak elő, mégpedig úgy, hogy a bevitt élelmiszerre jellemző energia támogassa a szervezet egyensúlyának helyreállását. Az életrendet pedig az aktivitás és lazítás helyes aránya határozza meg. Gyakran ajánlanak légző gyakorlatokat is összekötve fizikai tevékenységgel. Ezáltal a helyes keringést segítik elő. A kezelés alatti energiaharmonizációt a beteg otthonában a gyakorlatok végzésével tudja fenntartani.

 

Rendszeresen alkalmazzák a saját gyógyszereiket. Ezek teljesen természetes anyagokból állnak. Felhasználnak a készítés során állati-, növényi-, és ásványi eredetű anyagokat egyaránt. Az összeállításnál olyan elemi tulajdonságúakat válogatnak össze, hogy a beteg megbillent egyensúlyának helyreállítását érjék el. Arra is figyelmet fordítanak, hogy a beteg a gyógyszert a legoptimálisabb napszakban alkalmazza.

 

Az eddig felsoroltak önkényesen kiválasztott terápiás technikák voltak, mivel a hagyományos kínai gyógyászat összes terápiáját itt nem lehetséges ismertetni.

 

 

Végezetül két dologra hívom fel a figyelmet:

 

1. Kínában a hagyományos és a modern gyógyítás békésen megfér egymás mellett. A beteg igénye és szüksége szerint használják őket.

2. A kínai szemlélet megelőzés jellegű azzal, hogy az embert a világ és annak természetes változásának a részeként képzeli el. Ezért ott a legtöbben rendszeresen és tudatosan étkeznek, mozognak, ami a keletkezett diszharmóniákat szünteti meg.

 

Ha csak ezeket tanulnánk meg, akkor is az egészségi állapotunk jelentős javulását tapasztalnánk.

 

És mi gátol bennünket ebben

 

Dr. Sipos Tibor

Igazgató főorvos

 

 

 

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép