Mégis kinek az élete?

Nyomtatás E-mail

A betegségből való kiút megtalálásában az orvos segítsége mellett fontos a pszichológusé is. Összehasonlíthatatlanul jobbak a beteg esélyei arra, hogy felvegye a harcot a kórral, ha nem csak testileg, hanem egész valójával, lelkével is küzd a gyógyulásért. Pszichológusként 16 éve dolgozom rákbetegekkel.

 

Ami először feltűnt, hogy gondolkodási és viselkedési stratégiáikban mennyi közös elem van. Jellemzi őket a maximalizmus, a „csak én tudom jól csinálni” gondolkodásmód. A rák a „jó emberek” betegsége, hiszen igyekeznek mindenhez és mindenkihez alkalmazkodni. Kerülik a konfliktus helyzeteket, inkább szabálykövetők, nem tudnak nemet mondani. Magukat háttérbe szorítják, gyakran mártírként élik az életüket. A betegség kialakulásában a stressznek, az örömtelenségnek, a szeretet hiányának óriási a szerepe. Egy rossz házasság vagy munkahely miatt emberek tömegei kiüresedetten, muszájból élik hétköznapjaikat. Ilyenkor elvész az egyéniség, mivel nem ismerik fel valódi szükségleteiket, azt teszik amit elvárnak tőlük. Ha röviden kellene megfogalmazni, hogy mi az egészséges élet titka, akkor azt mondanám, hogy mindenki élje a saját életét, elsősorban önmagára és szükségleteire figyelve. Emellett a hétköznapokban találja meg mindenki a valódi örömöket.

 

Ne másokért akarjon élni. Nem helyes mindig csak adni, meg kell tanulni kapni is Fontos környezetünk tudtára adni kívánságainkat. Senki sem gondolatolvasó, ezért aki nem tudja közvetíteni a körülötte élőknek a saját szükségleteit az úgy érezheti, hogy kihasználják. Minden amit tesz másokért természetessé válik számukra, és idővel még köszönetet sem kap érte. Ez megbántottságot, sértődöttséget, reménytelenséget, ellenséges érzéseket eredményez, majd elszigeteltséghez vezet. Nem véletlen, hogy a rák diagnózisa előtt 1-2 évvel a beteg pszichés problémákkal küzd, depressziós lehet, vagy pánik beteg stb. Ezért beszélgetéseink során kiderítjük, hogy milyen a beteg önismerete, miképp gondolkodik, milyenek az életstratégiái és milyen lehetőségei vannak a stressz oldására. Ez ad segítséget a terápiához. Az okok felkutatásánál segít a testszimbólika Ez a tudomány azt igyekszik kutatni, hogy a betegségek hátterében milyen pszichés krízisek húzódnak meg. Pl.: melldaganat a kötődés-elengedés problémáját mutatja /anya-gyerek kapcsolat, elvált férj-feleség stb/. Kezelések során együtt fedezzük fel azokat az erőforrásokat, melyek segíthetnek egy új életvezetés kialakításában.

 

A pszichoterápia mellett alkalmazom a Simonton házaspár technikáját, amelyben relaxált állapotban képileg megjelenik az öngyógyítás folyamata. A betegek elképzelik a saját daganatukat vagy a daganat sejtjeiket valósághűen vagy szimbolikusan, amint az immunsejtjeik legyőzik, elpusztítják azokat. Fontos hogy mindenki a saját öngyógyító folyamatát dolgozza ki. Ezt a gyakorlatot naponta legalább háromszor ismételjék. Fontos a gyógyulásba vetett hit, mert azok állnak talpra és gyógyulnak meg, akik hisznek a gyógyulásukban. Aki feladja, az elveszíti ezt a csatát. Az általam kezelt betegek megmutatták, hogy a súlyos eseteknél is céllal /természetesen saját magát helyezve az első helyre/ reménnyel, hittel, megváltozott értékrenddel, lehet gyógyulást elérni és optimistán a jövő felé tekinteni.  

Kopornyik Zita

pszichológus

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép