Családtervezés, várandósság

Nyomtatás E-mail
Családtervezés, várandósság

A gyermekvállalásra történő felkészülés során az anya egészségén kívül meghatározóak a genetikai adottságok, a fogászati státus, az életvitel, a család kultúrája, psycho - szociális tényezők, az anyagi helyzet, az iskolázottság. A terhességre való közérthető felkészítő tréningekkel lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy az anya teljes termékenységének az idején következzen be a megtermékenyítés, mert akkor a legkisebb a szülői és a magzati kockázat. A petefészek ugyanis a szervezet többi részénél hamarabb kezd el öregedni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a dohányzás és más káros szenvedélyek hatását - mivel a lányok szervezete születésükkor már tartalmazza az összes petesejtet – melyek károsítása rontja az egészséges magzatjuk későbbi fogamzásának az esélyét.
A fogantatás előtt egy évvel, de legalább három hónappal abba kell hagyni a tablettás fogamzásgátlást, és természetes vitamin bevitellel célszerű készülni a várandósságra. Alap labor vizsgálatok elvégzése során megbizonyosodhatunk, hogy valóban egészséges-e szervezetünk, nincs-e pl. látens cukorbetegségünk, mely később más irányú terhességgondozást igényel. A cigarettáról mindenképpen le kell mondani! A leendő anyukák, apukák fogamzás előtti immunerősítését szolgálják - többek között– az echinacea készítmények. A felkészülés az előzetes ráhangolás, a megfelelő életvitel, a vitamin és ásványi anyagraktárak feltöltésének időszaka. Érdemes átgondolni, hogy beteg háziállat, esetleg szőr allergia nem veszélyezteti-e a kismamát és a magzatot.
A szülésre felkészítő, ma már divatos tanfolyamokon információ szerezhető a helyes táplálkozásról, amelyet a kora terhességtől kezdve végig tartani kell. Említünk néhány hasznos étrendi tanácsot: sószegény, vitaminokban gazdag, rost dús ételek a legfontosabbak. Könnyű, sovány húsok (baromfi, hal), sok saláta előnyös a kismamának.
Ha savasodik a gyomruk, a kölesgolyó, lenmag, szezámmag (őrölve) fogyasztható, cickafark és a zsurló tea jótékony (lúgosító) hatású. Ajánlott: kávé helyett zöld tea, tejtermék, (feta sajt, mozzarella) teljes kiőrlésű lisztből készült ételek, szén-dioxid mentes víz, szezonális gyümölcsök. Kerülendők: nyers és füstölt húsok, pasztőrözetlen tej, penészes sajtok, nyers tojás (szalmonella veszély), kagyló, szénsavas üdítők, és a cukrozott gyümölcslevek. Tilosak a méregtelenítő kúrák graviditás alatt! Hányinger ellen a gyömbéres kekszet ajánlják. Nassolni való ne legyen elöl, mert erre valójában nincsen szükség. Az tévhit, hogy a kismamának „kettő helyett” kell ennie. Nagy hangsúlyt helyezzen a kismama a kényelmes, csúszásmentes talpú puha, rugalmas cipőre. A lábujjak mozgatására mindig legyen elég hely. Már a korai áldott állapot során (első három hónap) fontos, hogy a baba érezze a szeretetet. Ekkor fejlődik ki az idegrendszer. A folsav bevitellel a velőcső záródási rendellenességek nagyrészt elkerülhetőek. A szülész által felügyelt gondozás során a labor és ultrahang vizsgálatokkal követik a magzat fejlődését. Ekkor még idejében fény derülhet az esetleges veszélyeztető tényezőkre. A szervezett kismamatorna – heti 3-5-ször 30 perc javasolt a 12. héttől kezdve –során akár új baráti kapcsolatok is kialakíthatóak. Ezek a kötödések hasznosak lehetnek a szülés utáni magány, szorongás elkerülésében is. A gyarapodó súly terheli a gerincet, medencét, gátizmokat, ízületeket, melyeket szintén a kíméletes terhestornával lehet kompenzálni. Megerőltető, a pulzusszámot jelentősen növelő, hasprést igénylő gyakorlatokat nem szabad végezni! A megfelelő légzéstechnika elsajátítása is csökkenti az érrendszeri szövődmények kialakulását. Kellemes elfoglaltság a kelengye összekészítése, a gyermekszoba berendezése. A várakozás egyúttal boldog izgatottság állapota, mikor a környezet és a család ontja a jó tanácsokat, azonban a szülés előtti önbizalom erősítése, felkészítő tréningek útján a legeredményesebb.

Dr. Ványai Éva
Egyesített Szociális Intézmény Főigazgató

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép