Nyomtatás E-mail

Az első hallásvizsgálatok

Mit jelent a korhatár nélküli hallásvizsgálat? Olyan objektív hallásvizsgálat, amelynél a vizsgálandó személynek a közreműködése nem szükséges.(pl.csecsemő, újszülött, különböző fejlődési rendellenességgel rendelkező, kómás állapotban lévő) Vajon mennyire hallanak, halláscsökkenés esetén ez milyen fokú?

Ilyen esetekben  más hallásvizsgálati módszereket alkalmazunk, mint felnőtt korban. Abban más, hogy közreműködésre nincs szükség (nem kell jelezni), ezért sokkal precízebb eredményt tudunk mérni. Nagyon fontos a 6 év alatti gyermekek, a csecsemők és újszülöttek hallásának szűrése a beszédfejlődés szempontjából. Minden koraszülöttnél szükség lenne a hallásszűrésre, hogy vajon van-e halláscsökkenés. Gyanú esetén további vizsgálatokat kell elvégezni, majd jöhet a segítség  (műtét, hallókészülék, cochleáris implantáció). A gyermeknél a halláscsökkenés úgy merül fel, hogy pl. nem reagál a zajokra, erős hirtelen hangra, vagy bizonyos intenzitású hangokra, nem keresi a hang forrását.

A rendelőnkben az első, egy teljes körű fül-orr-gégészeti vizsgálat, tympanometria, majd utána objektív hallásvizsgálatok különböző stádiumai és módszerei. Fülészeti vizsgálat azért szükséges, hogy kiderüljön, hogy a külsö és a középfül állapota rendben van-e. Enélkül kár elkezdeni bármilyen vizsgálatot, mert téves információkat kaphatunk.

A belső fültől az agyig  vizsgálható a hallópálya, így  kiderül,  hogy melyik átkapcsolódásnál van gát, ami okozza a halláscsökkenést. A belsőfül állapotának vizsgálatát az otoakusztikus emisszióval kezdjük (OAE), továbbiakban az idegpályáról BERA, utána az agyi tevékenységről ASSR ad képet.

Rendelőnket a legmodernebb és legprecízebb eszközökkel szereltük fel, amelyekkel Magyarországon az elsők között vagyunk. Gyermekeknél játék audiometriát végzünk, nagyobbaknál, felnőtteknél hallásküszöb és beszédaudiometriai vizsgálatra is lehetőség van. 

A beszédértés vizsgálata nagyon fontos, hiszen sokan mondják, hogy ,,hallom, de nem értem!”. Ez nem csak felnőttek, hanem gyermekek problémája is lehet. Nekik szeretnénk segíteni a legkorszerűbb hallásjavító eszközökkel, amelyek a beszédet kiemelik. Felismeri a készülék, hogy a használó személy milyen környezetben tartózkodik, és ennek megfelelően hangolja, állítja magát. A hallássérült rehabilitációja nem egyszerű feladat, nagyon sok türelmet igényel. Az újonnan nyíló halláscentrumunkban magasabb szintű szolgáltatást szeretnénk nyújtani az  ,,új hallás, új élet”” szlogenünknek megfelelően.

Dr.  Madani Shahram Fül-orr-gégész és audiológus  főorvos

 

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép