Megtapasztalni az Egységet

Nyomtatás E-mail

Miben különbözik a jóga más mozgásformáktól?

A jóga komplex életmódrendszert foglal magába, számos ágazata ismert, de mindegyiknél közös szempont a testi- lelki és szellemi harmónia megteremtése. Jótékony hatással van az egész testünkre: megerősíti a mélyizmokat, növeli az izületek mozgásterjedelmét, a belső szervek vérellátottságát, mindemellett elősegíti az elme lecsendesítését is és töltekezési lehetőséget biztosít. Tehát a jóga sokkal több, mint puszta torna, hiszen elsősorban a belsőnkre hat, és ez tükröződik vissza külsőnkre.

Kinek ajánlott végezni?

Gyakorlatilag mindenkinek, aki szeretné önmagát fejleszteni, jobban megismerni és harmonikus, teljes életet élni. Korra, nemre, testi adottságokra tekintet nélkül bárki elkezdheti. Többezer éves múltja Indiába vezethető vissza, de a vallásoktól teljesen független, egyetemes, ősi bölcsesség. Korosztályonként eltérő jógafajta ajánlott: a kicsi babákat még inkább passzívan jógáztatjuk és sokat masszírozzuk, nagyobb babák édesanyjukkal/apjukkal együtt aktívan mozognak, gyerekjógán pedig már önállóan végzik a játékos formájú, állatokat, növényeket utánzó testhelyzeteket. A felnőtt jógaórákat férfi ak és nők egyaránt látogathatják, és az idősebb korosztály tagjai is bátran elkezdhetik. A kismama jóga a várandósság ideje alatt hatékony módszer arra, hogy könnyebbé és még szebbé váljon az áldott állapot időszaka.

 

Milyen problémák kezelésében segít elsősorban?

Nagyon fontos egészségmegőrző szerepe van a jógának, de a már megrendült egészség helyreállításában is hasznos segítséget nyújt. A legtöbb betegség hátterében az egyensúly megbomlása áll, ezen kibillent egyensúly, az Egység megteremtése lehetséges a jóga által. Számos probléma összefüggésben van az embereket ért stresszel, ennek csökkentésére, megszüntetésére kiválóan alkalmasak a légzésszinkronnal végzett nyújtó-erősítő testhelyzetek, a helyes légzés elsajátítása, stresszoldó technikák, mély relaxáció, mely során oldódnak a testi és lelki feszültségek. A jóga segít megtanulni vigyázni a szervezetünkre, illetve magára az emberi testre. Folyamatos használatával rég elfelejtett képességeinkhez is hozzájuthatunk testünkkel kapcsolatban, gondolataink pedig irányíthatóvá, átláthatóvá, ellenőrizhetővé válnak. Egyre inkább megtapasztalhatjuk az Egységet önmagunkban és körülöttünk, így fokozatosan szűnnek, megszűnnek „két-ségeink”, és mindez a környezetünkre is pozitív hatással van.

  

Isaszegi Katalin

alternatív masszázs és

mozgásterapeuta,

jógaoktató

 
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép