Lóra Magyar! II. rész

Nyomtatás E-mail

Lóra Magyar! II. rész

 

Az előző részben megtudhattuk, milyen hatással van a lovaglás az emberi szervezetre. Ha már nem sok választ el bennünket, hogy beíratkozzunk egy lovarda lovas kurzusára, azt is illik tudnunk, hogy a lovagláshoz alapvetően három dolog kell:

  • egyensúly,
  • a lovaglótechnika ismerete és helyes alkalmazása és
  • az ún. lovas érzés/tapasztalat.

Az egyensúly
Az egyensúly elsősorban futószáron (amikor a ló egy 8-10 méter sugarú körön az oktató utasításainak engedelmeskedve halad körbe), különböző egyensúlyfejlesztő gyakorlatokkal nagyon jól fejleszthető. Az első lovaglóleckék erre fókuszálnak. A lóra az első néhány alkalommal egy kapaszkodóval ellátott, ún. voltizshevedert teszünk, hogy a kapaszkodás lehetősége biztonságérzetet nyújtson a lovasnak, amíg megszokja a ló mozgását. Később, amikor már nyeregben, de még mindig futószáron lovagolunk, elsődleges cél a kéz függetlenítése az üléstől, vagyis a biztonságos ülés kapaszkodás nélkül. A gyerekeket nyeregben tanítani lovagolni azonban csak onnantól van értelme, amikor már leér a lábfejük a nyeregszárny alá. Egy igényes lovasiskolában kis méretű vagy póninyeregben lovagolhatnak a legkisebbek. És még ebben a fázisban is csak a lovaglás csodaszép illúziója az, ami örömet okoz a lovasnak, de valójában ez még csak utazás a lovon. Felnőttként se sajnáljuk az egyensúlyfejlesztésre az időt. Minél magabiztosabban ülünk már a nyeregben, annál könnyebb lesz a lovaglótechnikát elsajátítani.

A lovaglótechnika
Magabiztosan megtanulni lovagolni azonban nem csak azt jelenti, hogy már ügyesen egyensúlyozunk egy nyugodt, megbízható ló hátán. Ez a ló kontrollálásához még nem elegendő, hisz a helyes lovaglás a lovasnak a ló felé adott jelzésekkel, az ún. segítségadások által valósul meg. Ezt az ideális esetben rendkívül kifinomult segítségadási rendszert, vagyis a lovaglás technikáját a lovasok éveken keresztül tanulják és gyakorlatilag egész életükben csak fejlesztik és finomítják. Könnyen belátható tehát, hogy technikát tanítani csak akkor érdemes, amikor a lovas már viszonylag jól egyensúlyoz és képes mozdulatait kellőképpen összehangolni, továbbá fejben is készen áll az ismeretanyag befogadására (vagyis leküzdötte esetleges félelmét, gátlásait, „ráhangolódott” és „érti” a lovat.)  Itt álljunk meg egy szóra: a mozgásformák elsajátításával párhuzamosan az is rettenetesen fontos, hogy a lovas tanuljon meg "lóul", és legyen önbizalma a lovak körül. Magabiztosságot valamely tevékenységben pedig akkor szerezhetünk, ha megismerjük azt és iránymutatások és pozitív megerősítés mellett eleget gyakoroljuk. Erre szolgálnak általában a különböző táborok, kurzusok, lovas tanfolyamok. Ne restelkedjünk akár egy felnőtteknek szóló lovastáborba vagy lovastanfolyamra benevezni, ha közelebbről is meg szeretnénk ismerkedni sporttársunkkal.

A "lovasérzés"
Az ún. lovasérzés, vagyis maga a tapasztalat kellően nagy számú és különböző beállítottságú ló/póni rendszeres lovaglását követően alakulhat csak ki. Heti egy-két alkalommal ennek közelébe se igen lehet kerülni. Vegyük azonban tudomásul, hogy magas szintű lovastudáshoz csak a változatosság juttathat minket, hisz minden ló külön egyéniség, rendkívül különböző jellemvonásokkal, temperamentummal rendelkeznek.

Egy gyakorlott oktató pontosan tudja, mikor léphetünk feljebb az oktatás egymásra épülő fázisaiban. Bármit is szeretnénk elérni lovaglótudásunkkal,  később majd versenyezni szeretnénk vagy csak hobbinknak választjuk e gyönyörű sportot, mindenképpen elvárható, hogy oktatásunkban legyen jól átgondolt, személyünkre szabott, céljainkkal összehangolt koncepció. A következő részben ahhoz kívánok útmutatást nyújtani, milyen szempontok alapján válasszunk lovasiskolát, ha a biztonságos és minden téren örömet nyújtó lovaglást tűzzük ki célul.

Solymosi Annamária
lovardavezető, lovasoktató
Happyriders Kétnyelvű Lovasiskola
Újszentiván
www.happyriders.net


 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép