Lóra Magyar! I. rész

Nyomtatás E-mail

Lóra Magyar!

I. rész


Akik simogattak már ápolt, selymes szőrű, rossz szokásoktól mentes lovakat, akik hallották már, hogyan adnak hangot örömüknek a lovak, akik utaztak már lovas fogaton, esetleg a ló hátán is, sosem felejtik el ezeket az élményeket. Különösen a kisgyermekkorban szerzett pozitív lovas élmény kíséri végig életünket.
De vajon tudjuk-e, mitől olyan csodálatos a lovaglás élménye és milyen hatással van maga a lovaglás az emberi szervezetre?
A lovaglás egyidőben hat a neuromotoros (idegrendszer stimulációja a ló mozgásimpulzusain keresztül), a szenzomotoros (érzékelő pályák bejáratása: látás, hallás, szaglás, tapintás, mélyérzékelés) és a pszichomotoros (mozgásos sikerélmény, önbizalom, élő-elfogadó társ, természet közelsége) területeken. Nézzük ezt meg kicsit részletesebben:
A ló háromdimenziós ritmikus mozgása hasonlít az emberi mozgásra járás közben. Ahhoz, hogy a lovas egyensúlyát megőrizze a ló hátán, izmainak egyik pillanatban meg kell feszülnie, másikban el kell lazulnia. A változó egyensúlyi feltételek miatt az egyensúlyszerv állandó ingerületben van, ami kiterjedt kapcsolatrendszere miatt az agyban különböző területek fejlődését indítja el. A gyakorlatok olyan izmokat is megmozgatnak, amik a hagyományos fizikai terápia számára kevéssé elérhetők.
A lovaglás során a lovas külső környezeti ingerekre való reakciója is javítható: fejlődnek a szaglással, tapintással, hallással szerezhető érzékek. A külső ingerek a lovaglás során együttesen lépnek fel, s ezzel elősegítik a proprioceptorok (azon receptorok, melyek információt juttatnak el izmaink, ínszalagjaink, ízületeink részére) működését.
A lovaglás izgalma felbátorítja a lovast, hogy élményeit másokkal is megossza. A lóval való helyes bánásmód a lovastól bizonyos jellembeli tulajdonságokat is megkövetel, ezáltal a lovak világával való megismerkedés kiemelkedő jelentőségű a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából is. A ló körüli teendők elsajátításával a gyermekek cselekvési képessége, ezáltal önbizalma is növelhető. A lovas gyorsan megtanulja, hogy egy rendezetlen, kontrollálatlan lovas rendezetlen lovat is jelent. A kiabálás, a sírás és az érzelmi kitörések “felzaklatják” a lovat, melynek következtében a ló félelemmel érezhet lovasa iránt. A lovas megtanulja tehát érzelmeit kontrollálni, majd később helyesen kifejezni őket. A lovasnak meg kell tanulnia türelmesnek is lenni, mialatt megpróbálja befolyásolni a lovat, hiszen a ló maga is saját gondolatvilággal rendelkezik. A türelem eredménye a harmónia ló és lovasa között, ami a teljesség felülmúlhatatlan érzését nyújtja.
Oldalakat lehetne írni arról, hogy mennyire jótékony a lovak közelsége és a lovaglás a gyermekek számára, de az igazi jó hír az, hogy a lovaglást idősebbek is elkezdhetik! Ha kedvet kaptunk, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel a csodálatos élőlénnyel, a fenti sorokat olvasva esetleg máris jóleső izgatottság lett rajtunk úrrá, és érlelődik bennünk, hogy meg szeretnénk tanulni „lóul”, kalauzunknak fogadjunk jól képzett, a lovak nyelvét jól beszélő, türelmes lovas oktatót és készüljünk fel a nem mindennapi élmények befogadására.

A következő számban a lovaglás tanulásának egymásra épülő fázisairól lesz szó.

Solymosi Annamária

lovardavezető, lovasoktató
Happyriders Kétnyelvű Lovasiskola
Újszentiván, www.happyriders.net
 
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép