Anonim Szerencsejátékosok Szervezete Beszélgetés a szervezet szegedi titkárával

Nyomtatás E-mail

Beszélgetőtársam: Béla 2007. áprilisában került kapcsolatba a szegedi GA-val, mertkereste a segítséget saját játékszenvedélye leküzdéséhez. 

Hogyan találta meg Szegeden az ASzSz (Anonim Szerencsejátékosok Szervezeté)-t?

Orvosi tanácsra és közvetítéssel jutottam el hozzájuk és azóta is aktívan látogatom aszerdánkénti összejöveteleket. 

Mit is jelent a GA? Honnan a kezdetek?

Az Anonim Alkoholistákéhoz hasonlóan, az Anonim Szerencsejátékosoknak is van hasonló célú és metodikájú csoportfoglalkozása. A los angelesi indíttatású GA, magyarul névtelen szerencsejátékosokat jelent. A szegedi szervezet az országos és a nemzetközi GA csoportokhoz kapcsolódik, azaz a kezdetekkor meghatározott működési renddel és metodikával dolgozik. 

Kik és mennyien járnak el az összejövetelekre?

A szervezet nyitott, tehát bárki ellátogathat hozzánk, aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége. Már önmagában az is segít, hogy nyíltan, őszintén beszélhet olyan emberekkel, akik hasonló problémával találták magukat szembe. Ugyanakkor szakemberek által összeállított tematikus anyag és különböző kiadványok is rendelkezésünkre állnak. Nagyon fontosnak tartom a diszkréciót és névtelenséget, valamint az egymás közötti őszinteséget. Jelenleg viszonylag kevesen járnak rendszeresen a foglalkozásokra, mert nem tudnak rólunk az érintettek, illetve nehéz megtenni az első lépést. Nálunk zömében automata-függők fordulnak meg, de rulettes illetve kaszinós is van, valamint akinek teljesen mindegy, hogy a szerencsejáték mely fajtájáról van szó. 

Spontán alakul egy-egy összejövetel programja vagy szigorú forgatókönyv szerint zajlanak a beszélgetések?

Meghatározott rendje van a működésünknek, de fontosnak tartom, hogy személyes hangvételű és őszinte legyen, ezért én inkább „baráti összejöveteleknek” minősíteném, ahol azonban nem tévesztjük szem elől, hogy miért is jöttünk össze minden szerdán délután öttől a Tátra téren. 

Esetenként kapnak külső szakmai, orvosi segítséget, tanácsadást?

Szegeden még nem volt rá példa, de ez csak kezdeményezés, szervezés kérdése. Az éves országos összejövetelünkön legutóbb dr. Csorba Csilla volt a meghívott, aki gyakorló szakember, annak idején a Nyírő Gyula Kórházban maga is vezetett terápiás csoportokat. 

Ön szerint hányan érintettek közöttünk a szerencsejátékokhoz való szenvedélyes kötődés szempontjából?

Megmerem kockáztatni, hogy csak Csongrád megyében több ezer ember játékszenvedély beteg. Ehhez képest elenyészően kevesen veszik fel velünk a kapcsolatot, hiszen nehéz addig is eljutni, hogy magát valaki függőnek vallja. Ezer emberből egy, aki elismeri legalább saját magának, hogy függővé vált és még ő sem biztos, hogy megfelelő lépéseket tesz: elmegy egy orvoshoz vagy felhívja az ingyenes telefonszámot. Úgy látom, hogy kell egy töréspont az addigi életvitelben, pl. míg otthon kiderül, hogy titokban – vagy huzamosabb időn keresztül játszott és saját jövedelméhez viszonyítva nagy összegeket veszített. 

Mi jelenthet megoldást ennek a betegségnek a kezelésében?

Az első lépés, hogy a játékos felismerje, hogy a szerencsejátéka már betegség, aminek leküzdéséhez orvosi segítségre is szüksége van. Van gyógyszeres kezelés, egyéni terápia, ami csoportfoglalkozásunk és korábban a Nyírő Gyulában bentlakásos terápiára is volt lehetőség. Minden ember más, szerintem a GA foglalkozások rendszeres látogatása a leghatékonyabb. Mivel stresszel is jár a szenvedélyes játék, esetenként a gyógyszer is segíthet. Próbálunk kapcsolatot teremteni a családsegítő központtal, úgy gondolom, ott is érzékelhetnek ilyen problémákat. Fontos lenne népszerűsíteni, hogy hová fordulhat az illető, ha már úgy érzi, hogy meg akar szabadulni a játékszenvedélyétől. Az éjjel-nappal hívható telefonszámon is kaphat segítséget, illetve a területi GA szervhez irányítják az érdeklődőt. 

Tapasztalata szerint a családi kapcsolatokra hatással van a játékszenvedély? Esetleg más szenvedélyre hajlamosít, ha valaki túl sokat játszik?

Igen, óriási szerepe van a családi háttérnek a gyógyulásban és a hozzátartozói magatartáson rengeteg múlik. Ugyanakkor 10 érintettből 3-4-nek váláshoz vezet, ha nem tud kikeveredni és életmódot váltani. Kimutatott a kapcsolódás az alkoholizmusra való hajlam, a depresszió és az öngyilkosságok száma, valamint az eladósodás révén bizonyos bűncselekmények elkövetése és a játékszenvedély között. 

Mennyire köthető nemekhez a játékszenvedély? Gyermekek is veszélyeztetettek?

Ami csoportunkban most csak férfitagok vannak, de ez nem azt jelenti, hogy a hölgyek között nincs függő. Amióta törvény tiltja a 18 év alattiak játékát, a vendéglátóhelyeken kevésbé lehet gyerekeket látni. Nagyon megbüntetnék a vendéglőst, ha hagyná őket is játszani, ennek tényleg van visszatartó ereje. Ha valaki anyagilag emiatt bajba kerül, nem jó megoldás, ha a szülő kisegíti: a GA is azt vallja, hogy saját felelősségtudattal kell bírni. 

Hány GA szervezet tevékenykedik az országban? Összedolgoznak, tartják egymással akapcsolatot?

Csoportok működnek Budapesten, Pécsett, Keszthelyen és rajtunk kívül még Debrecenben és Miskolcon. Évente egyszer van országos találkozónk, ezen kívül telefonon és e mail-en keresztül tartjuk egymással a kapcsolatot. 

Mi a céljuk? Hogyan foglalná össze tevékenységük lényegét?

Egymás erősítése az önuralomban és az önmegtartóztatásban –a következő 24 óráig, a következő hétig vagy a következő hónapig. Nagyon sokat jelenthet, ha az ember kibeszélheti a gondját, és olyan társaságban lehet, ahol ezért nem ítélik el! Addig működik ez a „baráti összejövetel”, amíg az ülésekből a politikát kizárjuk. Különböző nézeteket vallunk, és ezt tiszteletben tartjuk egymás között. Ez nem egy „vitadélután”, a szervezetek komoly szabályok szerint működnek. A12 lépés vagy a 20 kérdéses listánk segít a felismerésben és a játékhoz való viszonyunk megváltoztatásában. Legfontosabbnak azonban az elhatározást tartom: amíg valaki önmagában nem dönti el, hogy le akar  szokni a gépről, más ezt nem határozhatja el helyette. Akkor tekinthető valaki tünetmentesnek, ha anyagilag is rendbe tudtamagát tenni. 

Köszönöm a beszélgetést!

Tessényi Judit

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép