Szülők Akadémiája - Hogyan legyek jó szülő?

Nyomtatás E-mail

Szülők Akadémiája - Hogyan legyek jó szülő?

Azt hiszem ezt a kérdést sokan feltesszük magunknak, de a választ mindenkinek magának kell megtalálnia. Sokan megszakadunk azért, hogy jól működjön a családi életünk, hogy a lehető legjobb anyja vagy apja legyünk a gyermekeinknek, s a végén nem az sül ki belőle, amit szerettünk volna.

Mi az oka ennek? Mindannyiunk előtt az a minta áll, szinte bevésődve a tudatalattiba, amit a saját gyermekkorunkból hoztunk, ez a szüleink által megvalósított családmodell. Nem tudjuk, hogy hogyan csináljuk másképp? Sehol nem tanítanak meg minket arra, mit tegyünk, hogyan reagáljunk helyesen olyan szituációban, amikor gyermekünk dacos, ellenkező, követelőző, kezelhetetlen. Munkám során arra jöttem rá, hogy a szülői szerepünket befolyásolja, hogy milyen a viszonyunk önmagunkkal, a gyerekünk apjával, milyen a neveltetésünk (mit hoztunk magunkkal), hogyan viszonyulunk a saját szüleinkhez, tudjuk- e őket tisztelni vagy sem. Amiket mi megtapasztaltunk fájdalmakat, félelmeket, akár a születésünk folyamatában, ezek lenyomatként ott vannak bennünk, és ha egy kicsit hasonló helyzetbe kerülünk aktiválódnak. Tehát a saját élettapasztalatainkban begyűjtött érzelmek befolyásolják az életünket. A kineziológia és a Hellinger terápia segít feltérképezni, hogy az ősi családrendszerünkhöz kötődően mi az, ami meghatározza a mi életünket, ezáltal a gyerekünkhöz való viszonyunkat is.

Az önismeret, egymás megismerése, megértése alapvető fontosságú egy közösség harmonikus együttéléséhez. Fontos, hogy a gyerekek érezzék a családban a biztonságot, és a megértő, elfogadó szeretetet. Ehhez viszont elengedhetetlenek a szabályok. De hogyan lehet a  gyerekekkel a szabályokat betartatni? A Szülők Akadémiája első kurzusán sok-sok gyakorlati ismeretet kaptak a tanfolyamon részt vett szülők. Pl.: Amikor a gyerekek szembe szegülnek, mikor elveszítik önkontrolljukat, ez minden esetben azt jelenti, hogy a gyerekek kibillentek a középpontjukból, és fontos, hogy visszataláljanak saját magukhoz. Arra van szükségük, hogy megéljék saját érzéseiket, hogy az érzelmeiket ne fojtsák el, s ne a környezetükön tombolják ki magukat. Hogyan segíthetjük ilyenkor őket? Amikor kezelhetetlen, akkor mondjuk neki: „Látom ez neked most nehéz, légy szíves menj be a szobádba!”Csak ennyit. Már 2 éves kortól lehet használni. Ha a kicsi gyerek tiltakozik, akkor ölbe vesszük és bevisszük a szobájába, és rá csukjuk az ajtót. A gyereknek tudnia kell, hogy mi ott vagyunk, nem mentünk el. Toporzékoljon, ordítson, dühöngje ki magát, beszéljen csúnyán, és sírjon, élje meg az érzéseit. Így megtanulja azt, hogy átmegyek egy érzelmen, nem kell hozzá színház, nem kell nézőközönség, s utána megnyugszom. Ha a gyerek kijött a szobából, mintha mi sem történt volna, nem kell tőle kérdezni, hogy – „Megnyugodtál, most már tudsz rendesen viselkedni?”  Semmit ne mondjunk, mintha mi sem történt volna. Ezután általában odajönnek a gyerekek, s ilyenkor vegyük ölbe, énekeljünk, meséljünk, s pár perc múlva megnyugszik.

A kamaszok „ miért pont én” reakciójára frappáns válasz, ha nyugodtan csak annyit mondunk, „azért mert megkértelek rá”. Fontos lenne, hogy minél fiatalabb korban tanuljuk meg kezelni a haragunkat. Ezt csak szerető, elfogadó, megértő családban lehet megvalósítani.

Jó tudni, ha otthon a tanulást kiabálással, fenyegető büntetéssel erőltetik, akkor az iskolában rosszul fog a gyermek teljesíteni, mert tudat alatt meg akarja büntetni a szüleit és ezért rossz jegyet visz haza. Ha a gyerekek megbetegszenek, gyakran a passzív agresszió van a háttérben. Valami ellen tiltakoznak. Szoktam beszélni a szeretet nyelvekről is, ami azt jelenti, hogy ha nem olyan formában fejezzük ki a szeretetünket, ahogyan azt a gyermekünk megértené, akkor szeretetlennek érzi magát és mindenki boldogtalanná válik. Ez csak ízelítő az októberben ismét induló Szülők Akadémiájának témáiból, de természetesen sok- sok segítséget kaphatnak azok a párok, akik úgy érzik szívesen részt vennének a kurzusomon.  Lehetősége van a korábbi tréning résztvevőinek is tovább haladni.

 

Detkovics Éva kineziológus, Hellinger terapeuta

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép