Rák nélkül… egészségesen

Nyomtatás E-mail

Rák nélkül…. egészségesen

Manapság egyre többet foglalkozunk az egészségünkkel. Mindenhonnan azt a buzdítást halljuk, hogy táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk többet, stb. A nyugati orvoslás, a vizsgálati módszerek nagyon sokat fejlődtek az utóbbi évtizedekben, mégis a rákos megbetegedések száma minden eddiginél nagyobb méreteket öltött hazánkban és az egész világon.

Ennek az lehet a hátterében, hogy a legtöbben kívül keresik az okokat. Az orvosoktól, a gyógyszerektől, és a gyógytermékektől várják a gyógyulást. A problémáink gyökere azonban bennünk van elásva, berögzült gondolkodás és viselkedés mintáinkban, különböző viszonyulásainkban. Egy súlyos betegség segíthet megszabadulni a korlátozó mintáinktól és beindíthatja a változásokat.

A gyógyításnak két fajtája ismeretes: a hagyományos orvoslás, amikor a gyógyítást orvosok végzik különböző  kezelési módszerekkel és az alternatív gyógymód, ahol a gyógyító segíti a beteget az öngyógyulás folyamatában. Valójában minden gyógyítás öngyógyítás, mivel bármilyen beavatkozás után a beteg belső erőforrásaira kell hagyatkoznunk. Mivel a betegségek hátterében olyan korlátozó minták, mint a maximalizmus, a másoknak megfelelni akarás, a túlgondoskodás, önmagunk háttérbe szorítása, a túlzott szabálykövetés, a konfliktuskerülés és lelki traumák állnak, ezért a gyógyítást a belső állapot felől kell megközelíteni. David Bohm meghatározása szerint megfigyelhetjük, hogy életünk minden külső körülménye egy belsőnek a tükörképe. Bármi befolyásolja az egyik oldalt, az kihatással van a másik oldalra is. A külső és belső valóság zavartalan kommunikációja és egyensúlya juttat el bennünket ahhoz a harmonikus állapothoz, amit egészségnek nevezünk.

A gyógyításnak a beteg korábbi élményeire, tapasztalataira, hitrendszerére, a lélek belső forrásaira kell támaszkodnia. Nem érthetjük meg a betegséget addig, amíg nem értjük a beteg embert. A betegség önmagunk felé fordít bennünket, hogy megismerjük újra valódi szükségleteinket, hogy ezáltal új életformára térhessünk át. Gyakran tapasztaljuk, hogy a beteg jelentéktelennek, értéktelennek érzi magát, hogy őt senki sem szereti, így ő sem törődik magával kellőképpen. Az ellenszer: önmagunk becsülése, amely azt jelenti, hogy saját szükségleteink és nézeteink szerint éljük életünket, hogy képviseljük magunkat, döntéseink mellett kiállunk. Elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, hibáinkkal, erősségeinkkel együtt, bírálat nélkül. Jogunk van úgy élni, ahogy mi szeretnénk, hogy életünket ne mások elvárásai határozzák meg.

Munkánk során ezeket az alapelveket követve építjük fel a terápiát, kiegészítve a Simonton házaspár relaxációs, vizualizációs gyakorlatával, amely szintén az öngyógyítást segíti. Két évvel ezelőtt fiam, egy évvel ezelőtt pedig felesége is csatlakozott ehhez a nehéz, de nagyon szép munkához. Szeretnénk, ha mindenkihez eljutna az üzenet, hogy mi magunk mennyi mindent tehetünk egészségünk megszerzéséért és fenntartásáért.  Ezért egy évvel ezelőtt elindítottuk blogsorozatunkat, Rák nélkül egészségesen (elérhetőség: www.raknelkul.blog.hu ) címmel, amely ingyenesen elérhető és hasznos tanácsokkal szolgál. (Az Egészség Bár honlapról is megtekinthető)

 

  Vargáné Kopornyik Zita pszichológus

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép