Nyomtatás E-mail

Ha sose mondja, hogy szeret…

Párkapcsolatokban gyakori panasz –főleg a hölgyek részéről -, hogy a párjuk ritkán fejezi ki szóban az érzelmeit. Ilyenkor egy-egy feszültebb időszakban könnyen szembesítjük kedvesünket ezzel a „hiányosságával” vagy a legjobb barátnőnknek öntjük ki a lelkünket egy csésze tea mellett kuporogva, és már az is megfordul a fejünkben, hogy: „Lehet, hogy már nem is szeret úgy igazán? ”

Nézzük meg, hogy a fenti panasszal a pszichogenetikushoz forduló hölgy, milyen segítséget kaphat a kronobiológiai pszichogenetika gyakorlati alkalmazásával?

A hölgy pszichogenetikai típusa: Flegmatikus- Egoisztikus vezető- Produktív vegyes.

Ez képlet magas kritikai érzéket, nagyon erős verbális kifejezőkészséget, az aktív érzelmi élet igényét és egészséges önkifejezést mutat (59). Szeret a figyelem középpontjában lenni érzelmi szempontból, és nehezen köt kompromisszumot. Ugyanakkor fizikailag kevésbé aktív, inkább passzív típus (21). Minden cselekedetét alaposan megfontolja, csak utána dönt vagy lép. Az érzelmi kontúr mutatja, mennyire fontos számára, hogy érzéseit, gondolatait szóban kifejezze, a szeretet- és figyelemigénye (69) is nagyon erős.

A párja pszichogenetikai típusa: Kolerikus-Hideg-Gyakorlati gondolkodó.

A képlet vázolásával és pár tisztázó kérdés segítségével fény derült arra, hogy míg a hölgy elsősorban a szavak segítségével fejezi ki odaadását és szeretetét párja iránt, és ezen a „nyelven” várja a válaszreakciót, addig kedvese szeretetnyelve elsődlegesen nem ez. Ő a „tetteivel”, a feleségének tett „szolgálataival” kommunikálja a szeretetét, hiszen elsősorban cselekvő típus. Bármilyen megoldandó problémáról számol be a feleség, az úr első reakciója a megoldás szállítása: elintézi az összes szaladgálással, intézéssel, idegeskedéssel, stresszel járó ügyet, sokat segít a házimunkában, rendszeresen lenyírja a kertben a füvet, lemossa, megtankolja a párja autóját. Kérés nélkül javítja meg, hozza rendbe a ház körüli apróbb javítanivalókat. Ezek a megnyilvánulások, „szolgálatok” jelentik számára felesége iránt érzett szeretetének kifejezését. Bár a hölgy nagyon szívesen veszi ezeket a hőstetteteket, hiszen egy flegmatikus számára komoly stressz-forrást jelent ez a fajta rendszeres aktivitás, ugyanakkor ő úgy értelmezte, hogy a párja pusztán megszokásból, rutinból segíti őt ezekben a feladatokban.

A pszichogenetika rávilágított arra, hogy míg a feleség szeretet-, figyelemigénye viszonylag nagy (69%), addig a párjáé jóval kisebb (31%). A hölgy önkifejezési, érzelemkinyilvánítási késztetése szintén magas (59%), férjét ez a motiváció csak kismértékben hajtja (14%).

A férj magas aktivitásigényét (79%) használja a szeretet kifejezésére, a feleség nem, hiszen ő sokkal kényelmesebb típus (21%).

Pszichogenetikai típusunk ismerete segítheti párkapcsolatunk „ráncainak” kisimítását. Fizikai temperamentumunk befolyásolja érzékenységi küszöbünket, mennyire vagyunk türelmesek egy-egy helyzetben, hogyan reagálunk a változásokra, milyen aktivitással veszünk részt a közös fizikai tevékenységekben (munka, sport, szexualitás).  Érzelmi típusunk feltárja az egészséges önzés és a mások iránt érzett együttműködés egyensúlyát személyiségünkben, mennyi szeretetet, figyelmet igénylünk és milyen módon, hogyan tudjuk leginkább kifejezni saját érzéseinket. Intellektuális vonásaink azt tükrözik, hogy milyen időtávon gondolkodunk, milyen módon vagyunk leginkább meggyőzhetőek egy-egy vitás helyzetben. Két személy között készülő elemzés megmutatja a gyakori konfliktusok okait, a másik személlyel való összeférhetőségünk mértékét és arra is kaphatunk iránymutatást, hogyan hasznosíthatjuk ezeket az információkat kapcsolatunk javára, épülésére.

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép