Nyomtatás E-mail

Ha élni akarsz, mozdulj!

 1. rész

Sok millió évvel ezelőtt kialakult az emberek vázrendszere, valamint izomzata és kisebb változásoktól eltekintve, gyakorlatilag ma is ugyan olyan, mint régen volt. Akkor, ott, arra teremtettünk, hogy folyamatosan mozogjunk. Vagy harcoltunk az élelemért, vagy futottunk a ragadozók elől, hogy mi ne váljunk élelemmé, de mindenképpen folyamatosan mozognunk kellett.

Emiatt van, hogy a csontjaink és az izmaink a testünk összsúlyának kb. 60-65 %-át teszik ki.  A ma embere, ha a mozgásszerveiben (karok, lábak derék, hát, nyak, stb. ízületeiben) fájdalmat észlel, akkor azonnal két dolgot tesz. 1. Bekorlátozza a mozgását, hogy elkerülje a további fájdalmat.  2. Bevesz egy fájdalomcsillapítót.

 Ezek a módszerek időlegesen segítséget nyújtanak, de hosszabb távon semmiképp sem segítenek a bajon.

Miért?

A fájdalom egy jelzés a szervezettől, hogy valami gond van a testünkben, valami nem, vagy nem jól működik. Képzeljünk el egy szülőt, kinek sír a gyermeke, mert tüske ment a lábába. Amikor már nagyon zavarja a szülőt a gyerek sírása, fog egy darab ragtapaszt, és beragasztja vele a gyereke száját. A gyerek végre nem bömböl, a szülő megnyugszik, úgy gondolja, megszüntette a problémát. Jó megoldás ugye? … Nem????    Pedig aki a fájdalom ellen mindig úgy védekezik, hogy bevesz egy újabb fájdalom-csillapítót, és még kevesebbet mozog, az ugyan ezt teszi. Nem a kiváltó okot, a tüskét szünteti meg, hanem az okozatot, a sírást fojtja el. Dr. Wang Yí Juny szerint, a test nyelve a fájdalom, és ha gyógyszerekkel elnyomjuk ezt a fájdalmat, akkor ezzel kitépjük a test nyelvét. A betegség nem szűnik meg, de a testünk már nem tud szólni, hogy valami baj van.

Természetesen, kell a fájdalom-csillapító, hiszen krónikus fájdalom mellett nehéz bármit is mozogni, de csak időlegesen, a probléma igazi megoldásáig van rá szükség!

Az a baj, hogy …

A mozgásszervi problémák okaként nagyon sok mindent fel lehet hozni, (rossz munkahelyi szék, túl kemény, vagy túl puha ágybetét, öregedés, stb.), de az igazság az, hogy egyetlen igazi oka, a kevés, vagy nem megfelelő mozgás. Gyakran hallom a pácienseimtől: Ó, mozgok én eleget a munkahelyemen, vagy a konyhában. És ezzel nem is kívánok vitába szállni, de …

Az egysíkú mozgás egysíkúan terheli az izomzatunkat, és ezzel elősegítheti a csontjaink elmozdulását a helyükről, melynek kellemetlen következményei lesznek, Pl.: gerinc problémák, (hátfájás, sérv, csigolya elcsúszás, stb.) végtag fájdalmak illetve zsibbadások, (kar, láb, kézfej, lábfej, illetve kéz s lábujjak) nyaki fájdalmak, izületi kopások, és végül az ízületi protézisek beépítése. Ezek a problémák mind elkerülhetők, és sok esetben eredményesen kezelhetők megfelelő mozgás gyakorlatokkal, illetve kimozgatásokkal (pl. masszázs). Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az orvosok is gyakran írnak fel a pácienseknek gyógymasszázs, illetve gyógytorna-kezeléseket.

A legjobb módszer azonban a probléma, és így a fájdalom megelőzése, de legalábbis mielőbbi kezelése. Gyakran találkozok olyan páciensekkel, akik már hónapok, esetleg évek óta kínlódnak visszatérő fájdalmakkal, de mindig csak halasztgatták, hogy szakemberhez forduljanak. Pedig néhány masszázs kezeléssel esetleg napi néhány perc „speciális” tornával, sok fájdalmas problémától meg lehetne szabadulni.

Nincs rá időm, hogy … 

„Ha nincs időd az egészségedre, majd lesz időd a betegségedre” tartja egy kínai mondás, és a 3-4.000 éves kínai orvoslás fényében nyugodtan hihetünk neki. Előbb utóbb úgyis rá kell szánni az időt és a pénzt a probléma megszüntetésére, miért szenvednénk hát feleslegesen?  A baj soha nem jön rendbe magától, legfeljebb csak súlyosabb lesz, és a végén tényleg csak műtéttel, vagy hosszadalmas orvosi kezeléssel gyógyítható. És az aztán tényleg nem olcsó. (Gondoljunk csak a gyógyszerek árára, és a munkából való kiesés idejére, a sok felesleges fájdalomról nem is beszélve.)

 

Folytatás a következő számban. (Témája: a gerinc leggyakoribb problémái, a megelőzés és a kezelés lehetőségei. )

 

Tóth Zoltán

Tai Chi - Chí Kung  mester,

 kínai masszázs oktató (20/9-440-134)

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép