Amit eddig talán nem tudott a fogairól

Nyomtatás E-mail

Amit eddig talán nem tudott a fogairól

 

/fog, fogzománc, fogszuvasodás/

 
 

Ha eddig azt hitte, a cukor a fogak fő ellensége, tévedett. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényt, aminek ismerete segíthet a fogszuvasodás megelőzésében.

 

1. A savanyú legalább annyira ártalmas, mint az édes

 

Nem a cukor az egyetlen ellensége fogainknak, a savas, alacsony pH-értékű ételek – savanyúcukor, üdítők, gyümölcslevek – kikezdik a fogzománcot. A legkárosabb a savanyú és ragacsos édesség.A kisgyermekek fogzománca különösen érzékeny még, nekik nem lenne szabad cukorkát rágni és üdítőket inni. A xylitol-tartalmú rágógumi viszont előnyös, és a fogszuvasodás ellen is véd.

 

2. A fogzománc igen kemény, de könnyen törik

 

A fogzománc ellensége még a fagylalt, a pattogatott kukorica és az ajak-, illetve nyelvpiercingek. Különösen vigyázzon a kukoricával, akinek fogtömése van. A piercing környékén elszaporodhatnak a baktériumok, ráadásul ki is csorbulhat a fog. Ne használjuk a fogunkat üvegnyitásra, vagy diótörésre.

 

3. Nem mindenkinek nő ki az összes foga

 

Gyakori, hogy a bölcsességfog nem nő ki, de előfordulhat az is, hogy az oldalsó metszőfogak hiányoznak. Az erre való hajlam öröklődik.A foghiány leggyakoribb oka azonban a fogínybetegség és a fogszuvasodás.

 

 

 

Dr. Királyné Dr. Urbán Andrea

 

fog- és szájbetegségek szakorvosa

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép