Válaszok az olvasói kérdésekre a szoptatásról

Nyomtatás E-mail

Mindenki tud szoptatni?

- Az anyák több mint 99%-a igen. A várandósság és a szülés alatti hormonváltozásoknak köszönhetően a szülést követően - függetlenül attól, hogy az újszülött szopik vagy sem- az első 4 nap beindul a tejtermelés, majd ha nem szoptat az anya elapad a tej. Kivétel a tejmirigy elégtelenség, amikor nem termelődik tej.Ez a probléma tízezer nő közül 2-3-t érint.

 Mikor tegyük mellre először az újszülöttet?

- Problémamentes szülés esetén, és ha lehetőség van rá, a születést követő egy órán belül. A szopási kedv a 40. perc körül a legaktívabb. A korai bőrkontaktus segít stabilizálni az újszülött hőmérsékletét, légzését, segíti a tejtermelés beindulását. Az újszülött megnyugszik, ha hallja anyja hangját, érzi az illatát . 

Mi segíti az anyatej termelődését?

- Segít a rendszeres szoptatás, a mell kiürítése, ingerlése, sok folyadékfogyasztás, a lelki nyugalom és pihenés, valamint az anya hite, hogy képes táplálni csecsemőjét. A gyermekágy ideje alatt, de tulajdonképpen az egész szoptatási időszakban, fontos a kiegyensúlyozott lelki állapot megteremtése, és a fizikai terhelés kerülése. Ha úgy látjuk, hogy csökken a tej mennyisége, a sűrűbb, kétmellből történő szoptatás javasolt.

 Honnan tudjuk, hogy eleget szopik - e a csecsemő?

- Ha rendszeresen ürít vizeletet, naponta 5-6 pisis és 1-2 kakis pelenkája van, és hossza, súlya, mell- és fejkörfogata nő, eleget szopik csecsemőnk. Hetente-havonta a meztelen súlyt vizsgálva a gyarapodás mértékét figyelhetjük, ha bizonytalanok vagyunk. A gyarapodás ütemét azonban az egyéni adottságok nagymértékben befolyásolhatják. 

Mi lehet az oka, ha fájdalmas a szoptatás?

- Ez akkor fordul elő, ha a csecsemő nem kapja be megfelelően a mellbimbót, vagy nem jó pozícióban van. Ilyenkor bereped és sebes lesz amellbimbó. Védőnő tud segíteni a helyes szopási technika kialakításában. Az a jó, ha az egész mellbimbót és annak környékét is bekapja a csecsemő. 

Milyen pozícióban jó szoptatni?

- Arra nincs általános érvényű szabály, hogy ülve vagy fekve. Lényeg az, hogy kényelmes legyen. Fontos, hogy a mama el tudjon lazulni, a baba viszont- érezve anyja nyugalmát- teljes erővel tudjon szopni. A csecsemő ilyenkor oldalt fekszik, teste párhuzamos az anyáéval. Feje, válla, csípője egy vonalban van.  Várom további kérdéseiket az alábbi telefonszámon: 20-80-15-056

És e-mail címen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 Gaborjákné Kovács Judit védőnő

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép