Mivel foglalkozik az utazási medicina?

Nyomtatás E-mail

Mivel foglalkozik az utazási medicina?

Az utazási medicina az orvostudomány egyik dinamikusan fejlődő szakterülete. Létjogosultsága napjainkban kifejezetten nagy, amikor a légi közlekedés fejlődésével az utazó a világ legtávolabbi kontinensére is el tud jutni maximum 36 óra leforgása alatt. Évente 600-700 millió ember utazik a világon. Ezek a számadatok hívhatják fel a figyelmet arra, hogy a fertőző betegségek még a lappangási idejük alatt viszonylag gyorsan eljuthatnak a világ bármely pontjára.

Ezek ismeretében fel kell hívnunk az utazóközönség figyelmét arra, hogy nem érdemes elrontanunk jól megérdemelt pihenésünket az utazás alatt váratlanul fellépő betegségekkel, melyek ellen hatékony megelőzési lehetőség, vagy védőoltás létezik. Célszerű, ha tervezett utazása előtt két héttel-, egy hónappal felkeresi az utazási medicina rendelést, ahol tájékozódhat a vízzel, ételekkel terjedő betegségek megelőzési lehetőségeiről, az útipatika célszerű összeállításáról, a magassági betegség megelőzéséről, az egészségügyi problémák utazás alatti kezeléséről (mélyvénás trombózis, magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, terhesség,) az úticélnak megfelelő ajánlott, illetve a beutazáshoz szükséges védőoltásokról, malária profilaxisról.

Ha megelőzésről vagy védőoltásról beszélünk nem feltétlenül a távoli, egzotikus országba utazókra gondolunk. Reális veszélyként kell számolnunk, például hazánkban a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladással, mely három egymást követő részoltással megelőzhető.

A védőoltások területén újdonságnak számit a pár évvel ezelőtt piacra került humán papilloma vírus elleni vakcina, mely felnövekvő új nőgenerációkat menthet meg a méhnyakrák kialakulásától.

Dr. Nacsa Enikő

belgyógyász szakorvos

utazási medicina orvosa

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép