Dr. Urbán Andrea fogorvos válaszol!

Nyomtatás E-mail

Dr. Urbán Andrea fogorvos válaszol!

Mi a fogkő, és miért kell rendszeresen eltávolítani?

Étkezések alkalmával a fogak és pótlások felszínén vékony plakkréteg képződik, mely a feloldódott ételmaradékból áll. A nyálban lévő ásványi anyagok hatására egyre keményebbé válik, és ez meszes felrakódást eredményez a fogakon. A fogkő nem elsősorban esztétikai probléma, hanem súlyos fogágy-betegségeket is elindíthat. Ha nincs eltávolítva időben a fogkő, akkor az íny begyullad, vérezni kezd, érzékennyé válik és idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás hamarosan ráterjedhet az állkapocscsontokra, és a fogak meglazulnak, érzékennyé válnak és ki is eshetnek. Fogkefével nem lehet eltávolítani, de a napi étkezéseket követő, legalább 2 percig tartó speciális fogkrémmel történő fogmosás megelőzheti, vagy csökkentheti a fogkő képződését. A kialakult fogkövet javasolt évente 3-4 alkalommal szakemberrel (fogorvossal) eltávolíttatni. A kezelés fájdalommentes.

Mi a következménye, ha erősen mossuk fogainkat, vagy túl kemény a fogkefe sörtéje?

Előfordulhat, hogy lekopik a fogzománc, valamint megsértjük a fogínyt, mely visszahúzódik, majd a fognyak szabadon marad. Nagyon érzékennyé válik, mely megnehezíti az étkezést.Lényeges, hogy megfelelő fogkefét használjunk, és ne erővel, hanem megfelelő technikával tisztítsuk fogainkat. Mindig az ínytől a fog felé söpörjünk a kefével, vízszintesen soha sem szabad használni a fogkefét.

Milyen sűrűn váltsuk fogkefénket?

Kéthavonta új fogkefét kell beszerezni, mert ennyi idő alatt jelentősen csökken azok tisztító képessége. Betegségek esetén (torokfájás, herpesz,stb.) érdemes gyógyuláskor újat venni, az újrafertőződés veszélyének elkerülése miatt.

Mire jó a fogselyem?

A fogselyem egy vékony műanyag szál, melyet az ételmaradékok és a lepedék fogak közti felszínéről való eltávolítására használnak. A fogkefe a fogak közé nehezebben ér be, és a plakkok ezzel könnyebben eltávolíthatók. Mindennapi használata ajánlott fogmosás előtt, hogy az általa megtisztított felszín a fluorid számára szabadon elérhető legyen. Kapható viaszozott és egyszerű formában. A viaszozott forma könnyebben becsúszik a fogak közé. Létezik fluoridokkal és mentollal is átitatott.

Milyen sűrűn menjünk fogorvoshoz?

Magyarország világviszonylatban nagyon rossz helyen áll a komoly szájüregi megbetegedések tekintetében. Kiemelkedően sok a fogszuvasodás, a fogágybetegség, a szájüregi daganatok által okozott elhalálozási mutató pedig mind a férfiak, mind a nők körében nagyon magas. Ezért panaszmentesség esetén is évente fel kell keresni fogorvosunkat!

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép