A dohányzás káros az egészségre! De miért?

Nyomtatás E-mail

A dohányzás káros az egészségre! De miért?

A dohányzási szokás  Amerikából származik, i.e. 6000. körül már termesztették a dohányt. Az indiánok  a sodrott dohánylevelet használták /rágták, füstölték, és a füstjét belélegezték/, sőt cigarettáztak is. A XVII. században terjedt át Európába, a XIX. században már természetessé vált a dohányzás. A XX. század második felében történt epidemiológiai vizsgálatok igazolták a dohányzás egészségkárosító hatását.

A földünkön kb. 1, 2  milliárd ember dohányzik,  évente 5 millióan vesztik el életüket a dohányzás következtében.. Átlagosan 10 évvel megrövidíti a dohányzás a várható élettartamot. Magyarországon a 14 évnél idősebb lakosság 34 %-a dohányzik. A 20 évesnél fiatalabbak 40 %-a rendszeresen dohányzik. A dohányosok száma növekszik, főként a fiatalok és a nők körében.  Az EU országai között  az ötödik legrosszabb arány. Magyarországon évente 30 ezer ember hal meg a dohányzás okozta betegségek miatt. A WHO egyik legfontosabb céljául tűzte ki a dohányzás visszaszorítását.

A dohányzás ártalmai:

Idült légúti betegséget okoz, ami az elszívott cigaretta számával és a dohányzás éveivel    súlyosbodik.  Betegség 80 %-a függ össze a dohányzással.  Kezdetben köhögés, majd terhelésre fellépő nehézlégzés lép fel.  A fulladás később állandósul, majd a beteg  önmagát sem tudja ellátni az erős panaszai miatt. A krónikus légúti betegség hörgőszűkülettel -/COPD/ Magyarországon egyik vezető halálos betegség.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata megnő, növeli az érelmeszesedés, érszűkület, szívinfarktus betegségek számát. Ezek a betegségek Magyarországon az első helyen állnak a halálozás okaként.

A tüdőrák kezdetben panaszt nem okozva, alattomosan növekszik a tüdőben. Amikor köhögést, véres köpetet, fogyást okoz, már a betegség nagyobb kiterjedésű.  A dohányos ember 40 év felett erősen veszélyeztetett csoport, a férfiak körében Magyarországon a tüdőrák  vezető halálok. A  tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső. A betegség 90 %-át a dohányzás okozza. A betegséget időben mellkas röntgen vizsgálattal fedezhetjük fel. A  tüdőszűrés fontosságát majd a legközelebbi számban  beszéljük meg..

A dohányosok között gyakoribb a  gégerák, a szájüreg-, a nyelőcső-, a hólyagrák, a gyomor betegségek- a gyomorfekély.

A dohányosok között gyakoriak az ínybetegségek, az ínygyulladás.

A dohányzás hátrányos a fogamzásra, terhesség alatti dohányosnál gyakoribb a vetélés, a  koraszülés, a magzati fejlődés visszamaradása. Szoptatáskor az anyatej tartalmazza a nikotint.

Gyógyszerek hatását megváltoztatja, egyes gyógyszerek hatékonyságát gyengíti.

Csontritkulás rizikófaktora.

C, B1, B6 vitamin felszívódás zavarát okozza.

A dohányfüstös környezet veszélyezteti a nem dohányzó ember egészségét. /passzív dohányzás /

A dohányzás leszokását követően csökken az egészségkárosodások kockázata.

Fél év elteltével mérséklődik a köhögés, a nehézlégzés.A szívinfarktus kockázata már egy év elteltével feleződik, öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát. A tüdőrák esetében a feleződés ideje öt év, 15 év alatt közelíti meg a nem dohányzók kockázatát.

A dohányzás leszokásához- ha nem elég az elhatározása, az akarata-, kérjen  segítséget a háziorvosától, a gyógyszerészektől és a tüdőgondozó orvosaitól is.

Dr. Polner Éva

Tüdőgyógyász szakorvos

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép