Olcsó és környezetkímélő háztartási tippek!

Nyomtatás E-mail

Olcsó és környezetkímélő háztartási tippek!

A rengeteg vegyszer, melyet naponta használunk, komoly terhet jelent a környezetünknek. Ezek azonban könnyen helyettesíthetők lennének természetes anyagokkal is.

Íme néhány tipp:

Bútorápolás az újra porosodás ellen: keverjünk össze 1lvizet+1teáskanál ecetet+1teáskanál glicerint, és puha rongyra cseppentve töröljük át bútorunkat.

Bútorkárpit felfrissítésére használható: 25g szappan pehely+0,5 l desztillált víz+1dl glicerin+1dl borszesz keveréke. Elkészítés úgy történik, hogy lassú tűzön kevergetve felmelegítjük a vízben a szappant, majd lehűtés után hozzáadjuk a glicerint és a borszeszt. Egy zárható edényben tároljuk, használatkor lágy vízben feloldunk egy evőkanál masszát, habossá verjük, és felvisszük az anyagra. Ne nedvesítsük túl a kárpitot.

Folt eltávolítás kárpitról, ha az nem túl makacs: szórjunk rá sót, vagy burgonyalisztet, majd porszívózzuk fel.

Fakó kárpitok színesebbek, ha hideg ecetes vízzel átdörzsöljük.

Üvegasztal lapjának tisztítása: használjunk citromlevet, és papírral (kéztörlő) töröljük fényesre.

Ablaktisztítás:  ecet+víz keverékével jó tisztítani és utána fényesre töröljük.(csalán levelet is lehet a mosóvízbe tenni)

Ha tiszta függönyöket szeretnénk: 500g szódát teszünk 10 l vízbe, és ebbe több órán át áztatjuk a függönyt, utána öblítjük. A cigarettafüsttől megsárgult függönyt sós vízbe áztassuk.

Az asztal króm keretének tisztítása: cseppentsünk rá szalmiákszeszt, és dörzsöljük fényesre.

Sütőtisztítása: 2 evőkanál só+1 evőkanál paraffin keverékével erősen ledörzsöljük a szennyeződést, majd mosószódás meleg vízzel kimossuk.

Tűzhely takarításához használható keverék: vizet forralunk (250 ml), majd kenőszappan (1 kanál)+ glicerin (0,5 kanál)+ ecet (6 evőkanál) keverékére öntjük, majd súrolóhomokkal keverjük. Ezt zárható tartóba tesszük, és bármikor használhatjuk.

A teflon ápolása: ezt súrolni nem szabad, mert tönkre megy a felülete. Kíméletesen tisztítható, ha kevés vizet és két kanál sütőport teszünk bele, majd tűzön felforraljuk. Majd ezt  kiöntjük és tiszta vízzel kimossuk. A végén szárazra töröljük.

A konyhaszekrények belsejét ecetes vízzel lehet kitörölni.

A kávéfőző és vízforraló hogyan szabadítható meg a vízkőtől? 0,5 l ecetben feloldunk 3 evőkanál citromsavat, majd ezt beleöntjük az edénybe, és felforraljuk. Ezután tiszta vízzel kimossuk, majd egyszer kifőzzük.

A víztartályokban megakadályozhatjuk a mészlerakódást, ha egy darab kavicsot, vagy márványt helyezünk bele. A meglévő lerakódást ecetes vízzel történő forralással távolíthatjuk el, többször ismételve.

Ha valaki még tud hasznos ötleteket, ossza meg velünk, és mindannyiunk örömére közzétesszük.

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép