Tai Chi Chuan = Egészség, Életmód, Életszemlélet

Nyomtatás E-mail

Tai Chi Chuan = Egészség, Életmód, Életszemlélet

 

Manapság egyre többet hallani az ún. szemléletmódváltásról. Sokan felkapják a fejüket, sokan érzik ennek a szükségességét, de csak kevesen tudják, hogyan fogjanak ehhez hozzá. Egy kínai mondás szerint:

 

„Egy hegycsúcsra sok ösvény vezet,

csak el kell indulni valamelyiken.”

 

Induljunk hát el mi is.

A sok ösvény közül, az egyik lehet a Tai Chi Chuan, ez a több mint 2000 éves gyökerekre visszatekintő, … hmm, hogyan is határozzam meg?  Gyógyító módszer (?), ezoterikus iskola (?), mozgásművészet (?), vagy talán a leginkább életmód, életszemlélet.

Igen, a Tai Chi Chuan mindez, és még sokkal több is. Ha valaki nem ismeri a Tai Chit, mindig azt szoktam mondani, emlékezz vissza, néztél-e a TV-ben Kínáról szóló dokumentumfilmet? Ha igen, láthattad –mert e nélkül Kínáról szóló film el sem képzelhető, - a parkban valamilyen lassú, táncszerű mozdulatokat gyakorló emberek. Ők a Tai Chi Chuan-t gyakorolják.

 

Néha megkérdezik tőlem, mire jó a Tai Chi Chuan?  Könyveket írtak már tele ezzel, de még nem írtak le mindent.

 

A Tai Chi Chuan pozitívan hat a testi és lelki problémákra. Oldja a stresszt, csökkenti a szervezetben a feszültséget, javítja az izületek állapotát, mozgékonyságát, elősegíti a testben a jobb vér-, nyirok-, és energiakeringést, a tökéletesebb légzést, erősíti az immunrendszert.

Kinek ajánlott?  Azoknak, akik keringési, légzőszervi, emésztési, izületi problémákkal küzdenek, azoknak, akiknek fáj a háta, illetve a dereka, azoknak, akik a munkájuk, környezetük miatt sok stresszt élnek át, akik súlyproblémával küzdenek, és szeretnének mozogni, de emiatt nem tudnak dinamikus mozgást végezni, azoknak, akik asztmában vagy szívproblémában szenvednek, és persze azoknak, akik szeretnék mindezeket megelőzni, elkerülni!

 

A Tai Chi Chuan segíti a szervezet öngyógyító mechanizmusainak működését, javítja a vér és az energiakeringést a testben, hatást gyakorol az akupunktúrás pontokra és meridiánokra, megnyugtat, ellazít, és feltölti a szervezetet energiával, így bármilyen betegség kezelésében hatékony kiegészítő terápia lehet.

 

A testet és a lelket is megfiatalítja, egészségesebbé, fittebbé, boldogabbá tesz. Miért kellene megfosztani magunkat ettől a lehetőségtől? Immár 12 éve Szegeden is lehetőség van az egyesületünk szervezésében Tai Chi Chuan-t gyakorolni és a legendás Tai Chi mesterek Titkait megismerni bárkinek. Vannak fiatalabb, (huszonéves), középkorú, és idősebb gyakorlóink is. A legidősebb tagunk 81 éves volt! Ügye Ön milyen fiatal még hozzá képest?

Így hát nem kifogás, hogy én már öreg vagyok ehhez. Egészségesen, boldogan élni, soha nincs későn. Az egészség helyreállításáért soha sincs késő tenni, de legfontosabb, hogy előzzük meg a bajt, hisz az sokkal jobb, olcsóbb, és egyszerűbb mindenkor.

 

Ha mégis úgy érzi, hogy nem tudja elkezdeni a gyakorlást, de szeretné a Tai Chi Chuan jótékony hatásait élvezni, megteheti egy Tai Chi masszázs során is.

 

Sokan, akik hallottak a Tai Chi-ról, most felkaphatják a fejüket, mondván, hogy jön össze a Tai Chi és a masszázs? Az általam is gyakorolt Wu stílusú Tai Chi Chuan-nak mi köze a masszázshoz? A válasz egyszerű. A mester szinten már tudni kell, nem csak a saját testünkben keringetni a Chí-t (egy különleges energiát), hanem át is kell tudni adni azt a másik félnek is. A Wu Tai Chi Chuan mesterek használnak egy speciális masszázskezelést, ami bizonyos Chí Kung ill. akupunktúrás pontok, az energia meridiánok és az izmok masszírozását, és Tai Chi Chuan 8 különböző energiájának az átadását foglalja magába. Maguk a fogások a kínai „öt elem tana” (tűz, föld, fém, víz, fa) alapján vannak felépítve és a kezelés közben a mesterek mozdulatai olyanok, mintha Tai Chi-z-nának. Összekapcsolják a saját energia rendszerüket a páciensével, így oldják fel a benne lévő energia blokkokat, és ha kell, akkor a szükséges típusú energiával is feltöltik, anélkül, hogy a páciensnek bármit is kellene tennie. Ezzel a módszerrel hatékonyan kezelhető és megelőzhető szinte bármilyen probléma, mert a testben fellépő energetikai elváltozásokat helyre állítjuk, és felerősítjük a szervezet egy csodálatos képességét, az öngyógyító mechanizmust, ami nélkül nem is létezhetnénk. 

 

A Tai Chi Chuan, illetve a Wu Tai Chi Chuan masszázs nem csodaszer, csak csodálatos szer. Sok esetben nem helyettesíti a hathatós orvosi segítséget, de nagyon jó kiegészítője lehet annak, illetve kiváló hatása van a megelőzésben.

 

Ne feledjük a régi kínai mondást:

 

„Ha nincs időd az egészségedre,

Majd lesz a betegségedre!”

 

Szívleljük meg ezt a 2000 éves bölcsességet, és ne halogassuk tovább, hogy változtassunk az életünkön. Ne higgyük el, hogy vannak fájdalmak, amikre nincs orvosság. Mindenre van orvosság, csak meg kell keresni. Csak hogy néhányat említsek: Az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadék bevitel, a vidámság, az életigenlés, és persze a mozgás.   

Kell, hogy akkor is mozogjunk, ha fáj, mert ahogy a 87 éves nagymamám mondta nekem:

 

„Amelyik ajtót nem használják,

annak nyikorog a zsanérja.”

 

Ha a szervezetet nem tartjuk karban, akkor fájdalmaink lesznek. Fogadjuk meg hát a nagymamám tanácsát, reggelizzünk, mint egy király, ebédeljünk, mint egy herceg, és vacsorázzunk, mint egy koldus. 

És persze mozogjunk minden nap! Például gyakoroljunk Tai Chi Chuan-t.

  

                                   Tóth Zoltán

                                    (Wu) Tai Chi Chuan

                                               mester

                                         20/9-440-134

   
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép