Játszani csodálatos

Nyomtatás E-mail

Játszani csodálatos

A gyermekek természete a játék, a fejlődési folyamatok egyik legjobb serkentője.

A játék kezdettől fogva öröm, gondoljunk a babákra, akik pár hetesen már a hangjukkal játszanak, majd szemükkel és kezeikkel kezdik felfedezni a világot. A játéktevékenység beilleszkedik a napi ritmusba akár otthon, bölcsődében, óvodában vagy az iskolában művelik. Fejlődése adja a folyamatosságot, ami az egyes funkciók fejlődését összehangolja, mert az idegrendszer külön-külön érleli a különböző képességeket, készségeket. Kihat a fizikai fejlődésre. Futás, mászás, labdázás, biciklizés vagy épp hintalovaglás közben teste erősebbé válik. Izmai erősödnek, egyensúlyérzéke fejlődik. A kisebb izmok, pl. a kéz izmai építés, autózás, homokozás, rajzolás, papírvágás közben erősödnek, felkészítve az iskolai feladatok / írás/ teljesítésére.

A játékban fejlődik az érzékelés és észlelés, a figyelem, az emlékezet, a képzelet, sőt a gondolkodás és az alkotásvágy is. Jelentősége igen nagy, hiszen a tanulási képesség, sőt a fegyelem-önfegyelem is a játékból származtatható. Kihat egész személyiségünk fejlődésére. Segít a kíváncsiság, és a lelkesedés érzetének kialakításában, a minket körülvevő világ megtapasztalásában és megértésében. A gyermek próbálkozik, hibázik, újra próbálkozik, amíg meg nem találja a megoldást, vagyis fejlődik kitartása, összpontosítani tudása.

A jól játszó gyermek uralja saját funkcióit, akár érzelmi vagy megismerő. Mindkettő a szocializációt és a személyiségfejlődést szolgálja. A játék hőfoka mindig más, tartalma nagyon változatos. A Játék kíváncsiságból kiinduló önként vállalt, örömmel járó problémahelyzet vagy önkifejezés. Értékes gyógymód. Csökkentheti a szomorúságot, aggodalmat, agressziót. A játék kikapcsolódás, feszültségoldó, de elsősorban öröm. Megtanítja a gyermeket arra, hogyan kell másokkal együtt játszani, engedi a várakozás és megosztás gyakorlását. Segít a fontos alapkészségek megtanulásában. A kisgyermek önmagát egyre jobban ismerő, magát kontrollálni, fegyelmezni tudó nagygyermekké és serdülővé válik. Hatékonysága a legnagyobb, hiszen tapasztalás útján, magától tanul. A kisgyermekkorban szerzett élmények öregkorunkig kísérnek. Minden későbbi tanulási képességünket a korai játékfejlődésünk határozza meg.

Ha a gyermekeket játék közben figyeljük meg, sokat tudhatunk meg róluk. Látjuk fejlődésüket a megfelelő korcsoport átlagos fejlődési üteméhez képest. A játék hozzátartozik a gyermekek egészséges ütemű fejlődéséhez, készségek gyakorlásához, és a bennük rejlő képességek fejlesztéséhez, és egyáltalán a tanulás képességéhez. A szülők feladata, hogy gyermeküket támogassák a játékban, a minél optimálisabb fejlődésük érdekében.

Nálunk ehhez kaphatnak segítséget!

 

Körösparti Zsuzsanna

fejlesztő-gyógypedagógus pedagógus

www.nefelejcstanoda.hu

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép