Szép tartásért, egészséges életmódért kisgyermekkortól

Nyomtatás E-mail

Szép tartásért, egészséges életmódért kisgyermekkortól

 

A felgyorsult élettempó, az idő hiánya és az egyre nagyobb követelmények  hatással vannak felnövekvő gyermekeinkre.

A sok-sok különóra, nyelvtanulás és egyéb elfoglaltságok mellett mivel is formálhatnánk nemcsak a gyermekek, de akár a felnőttek igényességét és szép megjelenését? (Kérdeztük Nagyné Farkas Erika táncpedagógus, iskola igazgatót, aki pár érdekes tanáccsal lát el minket.)

Az egészséges táplálkozás mellett nagy szerepet kap az aktív mozgás, mely életünk részévé kell, hogy váljon.

„Nem elég korán kezdeni” – tartja a mondás. Valóban, már óvódás kortól érdemes azon elgondolkozni, hogy mire iskolába kerül gyermekünk, milyen leterheltségnek lesz kitéve. A napi több órás tanulás, a nehéz iskolatáska cipelése és a folyamatos koncentrálás, igénybe veszi a testet és szellemet egyaránt.  

Mire érdemes odafigyelni a testi épség megőrzése, illetve kialakítása érdekében?

Gondolhatunk itt a gyakori tartáshibákra, bokasüllyedésre /lúdtalpra/, melyek mielőbbi korrekciókra szorulnak. Fentieken túlmenően, általában 6-7 éves kor körül derül ki a dislexia problémája, mely szintén igen gyakori a kisiskolásoknál.

Mit tanácsolhatunk a szülőknek, ha a sokféle kínálat mellett nem tudják eldönteni milyen sportágat, illetve mozgásformát válasszanak?

Fontos odafigyelni az érdeklődés mellett a testi adottságokra, ezért érdemes szakember tanácsát kérni. Válasszunk olyan kikapcsolódási formát, melyben örömét és egyben hasznát érzi gyermek és szülő egyaránt. A különböző sportágak mellett a táncművészet jelentőségét emelném ki. Mint mindenben, itt is a megfelelő, jó alapok elsajátítása a legfontosabb, melyre később bármilyen mozgástípus építhető. Óvódás gyermekeknek, 4-5 éves kortól a tartásjavítás és koordináció fontosságát emelném ki, melyet a tánc/balett előkészítő gimnasztika nyújt. Ez a speciális mozgásforma az izomtechnika helyes használatára és a testtudatra, a ritmikai érzék kifejlődésére készít fel.                                                    

A gyermektánc a néptánc és a fent említett gimnasztika párosítása, mely az életkori sajátosságoknak megfelelően kombináltan az ének és tánc elemeivel fejleszti a testet.

Ha nemcsak a legkisebbekről beszélünk, az általános- és középiskolások, valamint felnőttek milyen mozgással fejleszthetik magukat?

Fentieknél összetettebb, - nagyobb koncentrációt és fizikai munkát igényel - a klasszikus balett. Szép tartást, arányos alkatot és harmonikus, igényes megjelenést nyújt.

Természetesen tudnunk kell, hogy minden tánc alapja a balett. Hangsúlyoznám, ha van mire építeni, akkor a mai kor divattáncai és modern-kortárs balettjei biztonsággal elsajátíthatók.

Végezetül, miben látja jelentőségét a mozgáson kívül, a táncművészeti ágak tanulásának? 

Legfőképp a kultúra iránti nyitottságban, műveltségben és egyfajta életszeméletben, mely nemcsak testi, hanem lelki harmóniát is teremt.

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép