A Sajt és az egészség

Nyomtatás E-mail
Mitől sajt a sajt?

Bár első hallásra maga a kérdés is nagyon furcsának tűnik, mégis napjainkban ezzel a problémával is foglalkoznunk kell. A sajt jellegzetes ízét és tulajdonságait azok a hasznos, értékes alkotórészek határozzák meg, amelyek eredendően a tejben találhatóak meg. A válasz tehát röviden: Attól sajt a sajt, hogy alapvetően tejből készül.

 

Napjaink problémáját az okozza, hogy az élelmiszerüzletek polcain megjelentek, és egyre nagyobb teret hódítanak azok a termékek (sajtkészítmények, joghurtok és tejitalok), amelyek már nem is nevezhetőek tejterméknek, mert a gyártásukhoz használt tejből kivont tejszínt növényi zsírokkal helyettesítették a gyártók.

 

A fehérjékkel nélkülözhetetlen ún. esszenciális aminosavak jutnak a sajtba, mely ez által képes más élelmiszerek aminosav-összetételén javítani. Szintén fontos a zsírtartalom, mivel a szervezet legfontosabb energiahordozói, és az anyagcsere-folyamatok fenntartását is biztosítják. Az életfontosságú ásványi anyagok közül többek között megtalálható a sajtban a nátrium, kalcium, foszfor, fluor, bróm, jód, a vitaminok közül a B-vitaminok, valamint az A-, H-, D-, E-vitaminok. A vegetáriánusok számára a sajtok jelentik a legfontosabb B12-forrást, így számukra szinte létfontosságú élelmiszer. A brie sajt B9 vitamint (folsavat) tartalmaz, mely a szellemi kapacitás növelése szempontjából alapvetően fontos.

 

A fogszuvasodás megelőzése: a cukortartalmú ételek okozta fogszuvasodással szemben is védő szerepet tölt be, mivel gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését. Vizsgálatok támasztják alá, hogy az étkezés után elfogyasztott kis darab sajt felére csökkenti a fogszuvasodás előfordulási arányát.

 

Kisgyermekek és terhes anyák fontos fehérjeforrása: az anyatejes táplálás mellett a fehérjék kiegészítésére a kisgyermekeknél nyolc hónapos kor után a túrót és a sajtot vezethetjük be. Terhes és szoptató kismamák kitűnő táplálékai a tejtermékek, azon belül is a sajtok, de részesítsük előnyben a kevésbé zsírosakat!

Csontritkulás: a sajt kalciumtartalma következtében csökkenti a csontritkulás veszélyét. Kutatások azt mutatják, hogy a gyermek- és fiatalkorban bőségesen fogyasztott kalcium idősebb korban védelmet nyújthat ezzel a betegséggel szemben.

Cukorbetegség: cukorbetegek esetében is ideális a sajtok rendszeres fogyasztása, mivel szénhidrátokban szegények, így nem “pazarolják” el a napi előírt szénhidrátok jelentős részét a fogyasztásuk alkalmával, ugyanakkor a zsírszegényebb változatok sem terhelik meg szervezetüket. Elfogyasztásuk után jóllakottakká válnak, és nem lesz központi kérdés, “mit is kellene még ennem”.

Tejcukor-(laktóz) érzékenység: a laktózérzékenyek számára is megoldást nyújtanak a csökkentett laktóztartalmú sajtok, melyeket a gyártó cég garantál. Ezek elsősorban az ementáli jellegű sajtok, melyeknél a hosszú érlelési idő teszi lehetővé, hogy egyáltalán nem vagy csak kis mértékben tartalmaznak laktózt. Mivel a magyar lakosság közel egynegyede tejcukorérzékeny, és nap mint nap tapasztalja a kellemetlen tüneteket, ha nem a megfelelő ételt fogyasztja, így feltétlenül fontos ismerniük, mely termékeket ehetik.

Fogyókúra: a fogyókúra alappilléreként tekinthetünk a sajtokra, és

elsősorban az igen alacsony zsírtartalmú változataira. Naponta többször is fogyasztva biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt, ugyanakkor luxuskalóriákkal nem bombázzák szervezetünket. Salátákba keverve, vagy önmagában fogyasztva is remek étel, de ebben az esetben ne zsírdús krémlevesként vagy rántott formában készítsük el!

 

A sajt az esszenciális aminosavak könnyen hozzáférhető tárháza. Ezeket a savakat a szervezet nem képes előállítani, de feltétlenül fontos a saját fehérjék és építőelemek felépítéséhez. Az esszenciális aminosavakat ezért készen kell bevinnünk az élelmiszerekkel. Ebből a szempontból a tejfehérje és az azt tartalmazó sajt az egyik leghasznosabb, mert ezekben vannak az aminosavak a szervezet számára legjobban feldolgozható formában jelen.
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép