Uszodai etikett egészségünk védelmében

Nyomtatás E-mail

 

Bár a naptár szerint itt a nyár, a természet kicsit vicces kedvében van a júniusi 13 fokos reggelekkel, mégis reménykedünk, hogy fogunk még „UV csendes”, kora délelőtti órákban tempózni az uszodában.

Úszni jó és hasznos az izmoknak, ízületeknek, karban tartja a kéretlenül megjelenő mumust, a naracsbőrt és áldásos hatással van a lélekre, persze csak akkor, ha szeretsz úszni.

Mindaddig, amíg a tesiórák kötelező tantervi része az úszás már nem is olyan vonzó, főleg télen, amikor sok a ruha rajtunk és hajat kell szárítani.

Az uszodában sokszor találkoztam kicsit szenvedő tinikkel, akik a kötelező penzum leúszása után próbálták ráncba szedni külsejüket az uszodai öltözőben.

Sajnos elszomorító volt a látkép, amikor a lányok az úszás után a tusolást kihagyva egy gyors öltözést követően, nagy figyelemmel készítették el a sminkeket és a frizurákat.

A klóros víz nem a legjobb alap a sminkelés előtt, de nincs mit tenni, sietni kell vissza az iskolába, tehát vagy tusolás, vagy sminkelés.

A lányok többsége az utóbbit választotta, bepúderezték az arcukat, gyakorlott mozdulattal kifestették a szemüket, egy kis arcpír, rúzs, majd füstölgő hajtincsek következtek (hiszen a még nedves hajat csak szétégetni lehet a hajvasalóval) és rohanás, mert itt a busz és a következő órára pontosan be kell érni az iskolába.

  

Az uszodában úszósapka viselése kötelező, hiszen a kihulló hajszálak sok kellemetlenséget okozhatnak a vízelvezető rendszerben és mondjuk meg őszintén nem gusztusos látvány egy-egy kígyózó hajszál a víz felszínén sem.

Ennél persze vannak még fontosabb egészségvédő szabályok, amire az úszómester nem figyelmeztethet mindenkit (bár szükség volna rá!), ezért most megemlítek néhányat egészségünk védelmében.

Mindenki abban a tudatban merül a vízbe, hogy a klór elvégzi feladatát, tehát fertőtlenít.

Vannak azonban olyan tisztálkodási és megjelenési szabályok, melyeket illene betartani, és gyermekeinknek is megtanítani.

- a közös fürdőzés előtt tisztálkodjunk meg még otthon alaposan, különös tekintettel a genitáliákra

- úszás előtt látogassuk meg a toilettet, ha szükséges közben is!

- mielőtt bemennénk a medencébe, tusoljunk le még egyszer

- úszáshoz ne használjunk parfümöt, mert az erős illat kellemetlen lehet mások számára, szennyezi a vizet és a napon fokozott pigmentációt okozhat bőrünkön

- kicsit félve, de megjegyzem, a sminkszereket is mellőzzük úszáshoz

- használjunk erős (min.30-as vagy 50-es) fényvédő krémet, napozókrémet mert a vízben nagyobb a leégés lehetősége

- ne látogassuk az uszodát náthásan, herpesszel,ha a szemünkön árpa van, vagy ha bármilyen bakteriális vagy vírusos fertőzésben szenvedünk

- a különféle gombák, vírusos szemölcsök (lábon, bőrön) már nagyon hatékonyan kezelhetőek, kérjünk orvosi segítséget és ne látogassuk a közös medencéket, megelőzésképpen mindig viseljünk papucsot

A strandolás a pihenés egyik formája az úszás nagyon hasznos testmozgás, de mindkettő csak akkor élvezhető, ha vigyázunk a magunk és mások egészségére!

 

Dunai Erika kozmetikus mester

Egészségtan tanár www.sanibell.hu

       
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép