Allergiás vagyok, asztmás lettem? Hogyan élhet együtt betegségével?

Nyomtatás E-mail
 

Mi az asztma?

Az asztmás betegnél a légutak állandóan, még a tünetmentes időszakban is gyulladásban vannak. Bizonyos ingerekre / az egészségestől eltérően / a nyálkahártya megduzzad, a hörgő beszűkül, és száraz köhögést, nehézlégzést, fulladást, légzéskor sípoló hangot, mellkasi feszülést okoz.

 

Mi válthat ki állapot rosszabbodást?

Az asztmás beteg nagy százalékban allergiás is.

Pollen allergiásoknál az asztma szezonálisan súlyosbodik, az állati szőrök, toll, penészgomba, háziporatka, bizonyos élelmiszerek - ha az asztmás ezekre az anyagokra allergiás - egész évben állapot súlyosbodást okozhatnak.

Vírusos fertőzés, szennyezett levegő, dohányfüst, vegyszerek erős szaga, fizikai terhelés, időjárás változás, stressz is okozhat állapot rosszabbodást

 

Hogyan éljen az asztmás beteg, hogy enyhítse panaszait?

Tilos a dohányzás, még a dohányfüstös helyiségbe se tartózkodjon.

Felsőlégúti vírusos járvány idejében lehetőleg kerülje a tömeget. Ne csúcsidőben menjen vásárolni, ilyenkor lehetőleg ne utazzon tömegközlekedési eszközökkel, ne menjen járvány idejében moziba, színházba, szórakozó helyekre.

Kerülni kell a port, a lakásban a porfogó anyagokat, eszközöket, a dohos, penészes helyiségeket, a tollas ágyneműket, a szobanövényeket. Az allergiát okozó anyagok kerülésére vonatkozó tanácsok az előző Egészség Bár magazin „Ön is allergiás?” című cikkemben részletesebben olvashatók. 

Természetesen a fulladás, a nehézlégzés, az elhúzódó köhögés okát ki kell vizsgáltatni tüdőgyógyásszal. 

Az asztma súlyossága a panaszok gyakorisága, erőssége alapján ítélhető meg.

A gyógyszereket a tüdőgyógyász az állapot felmérése után a súlyossági fok szerint állítja be. Ezért kell a már gyógyszert szedő asztmás betegnek is az előírt kontroll vizsgálatokon megjelennie, mert a gyógyszert a mindenkori stádiumnak megfelelően kell átalakítani, változtatni. Természetesen emiatt nem egyforma az asztmás betegek gyógyszere, és nem egyforma az adagolása sem, sőt a gyógyszerek használata mellett sem lesz egyforma állapotban minden asztmás beteg.

 

Az orvos által beállított gyógyszereket pontosan, az előírásnak megfelelően kell szedni. A jól beállított gyógyszerek mellett az asztmások jelentős része úgy élhet, mint más egészséges ember.

  Dr. Polner Éva tüdőgyógyász szakorvos 
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép