Allergiás vagyok

Nyomtatás E-mail

Ön is szénanáthás?  Mit tegyen, hogy enyhítse panaszait?

 

A  szénanátha nem más, mint az allergiás nátha A légutak allergiáját okozhatják a pollenek, a háziporatka, a penészgomba spórák, az állati szőrök. Az orrfolyás, az orrfújás, a tüsszögés zavaró a munkában, a társasági programban, a sportban, zavarja a beteget és a környezetet is. A szénanáthás tünetek esetén nem tud nyugodtan aludni, nappal fáradt, nem tud pontosan dolgozni, nem tud figyelmesen tanulni.

 

Mit lehet tenni az életminőség javítása érdekében?

Ki kell kivizsgáltatni, milyen anyag okozza az allergiát. Az esetek jelentős részében ezt meg lehet határozni bőrteszttel vagy vérből. Az így kimutatott anyagokat a környezetből lehetőség szerint el kell távolítani, elkerülni. Ha nem lehet a kiváltó anyagot pontosítani, akkor egy általános stratégiát kell felépíteni a védekezésre.

 

Pollenekre allergiás? /parlagfű, kora nyári és késői füvek, mogyoró, gyomok, feketeüröm/

A virágzás idejében az ablakokat tartsa zárva, kora reggel és este lehet szellőztetni. A pollen szezonban ne kiránduljon, ne horgásszon, ne tartózkodjon sokat a szabadban, az autó ablakát utazáskor tartsa csukva, használjon az autójában pollenszűrőt. Gyakran mosson hajat. Porszívózzon gyakran a lakásában.  Ha meg tudja tenni, hegyvidéken, tengerparton tervezzen nyaralást az önnek panaszt okozó növény virágzása idején. Ha ez nem megoldható, menjen szabadságra szezonon kívül.

 

Állati szőrökre allergiás?  / kutya, macska, hörcsög, nyúl, ló, egér/

Ne tartson a lakásban állatot. A kutyát, macskát gyakran fürdetni kell, mert a szőrére még a pollenszemcsék is rátapadnak.

 

Házipor, háziporatka allergiás?

A lakásban a bútorokat, a matracokat gyakran porszívózza, ne legyen nehezen mosható függönye, szőnyegből is csak a legszükségesebb. Az ágynemű, a matrac műszálas legyen, vagy húzza be műszálas huzatba.  Ne használjon pehelypárnát, pehelypaplant.  Padlószőnyeget a házipor allergiás cserélj le, legyen az aljzat burkolása linóleum, padlólap vagy parketta. Ne törölgessen száraz ruhával, és ne rázza a rongyokat, a szőnyegeket és a takarókat. Porszívózzon, mossa fel a padlózatot, vizes ruhás lemosást végezzen.

 

Penészgombára allergiás?

Szaporodásukat a meleg, a magas páratartalom és a nedvesség segíti elő. Gyakran szellőztessen. Párologtatót ne használjon. Cserepes virágot ne tartson a hálószobában. Tapéta helyett a falak legyenek festettek, lehetőleg lemoshatók. A toll könnyen penészes lehet, ne használjon tollas ágyneműt. A penészgombára érzékeny ne tartózkodjon hosszú ideig fóliasátorban, ne kiránduljon ősszel az erdőben, mert az avar penészes.

 

Pályaválasztás

Az allergiás beteg pályaválasztáskor orvosának segítségét kérje. Gyerekkorában már ismert lisztallergiás ne készüljön péknek, a pollenekre érzékeny ne növényekkel akarjon foglalkozni, a lószőrre allergiás ne akarjon lovagolni és lovakat ápolni.

 

Az életmódváltás mellett természetesen szükséges lehet a gyógyszeres terápia. Hogy önnek milyen gyógyszer ajánlott, beszélje meg orvosával. Segít panaszain azzal is, ha az orr nyálkahártyáját vízzel gyakran leöblíti.

 

DR. POLNER ÉVA

tüdőgyógyász szakorvos

 

Elhúzódóan köhög, tüsszög, orra folyik, légzése nehezített, fullad?

Nem hatnak már a fulladásra, allergiás panaszaira használt gyógyszerei?

Várakozás nélkül, Önnek megfelelő időpontban kivizsgálom.

 

TÜDŐGYÓGYÁSZATI  MAGÁNRENDELÉS

Rendelési idő: kedd 13h-16h,  csütörtök: 15h-19h

Időpont kérés: 30-398-19-90

Szeged, Szélső sor 3.

 
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép