Szoptatni jó!

Nyomtatás E-mail

Sokan, sokszor vitatkoztak már a szoptatásról. Volt, amikor elképzelhetetlen volt, hogy anya ne szoptassa gyermekét. Volt amikor a tehetősek szoptatós dajkát fogadtak a csecsemő mellé, volt hogy szabályok közé szorították a szoptatást. Ma a WHO igény szerinti, kizárólagos szoptatást javasol hat hónapos korig, majd vegyes étrend mellet két éves korig, vagy azon túl. Miért szoptassunk? A szoptatás jó az anyának és babájának egyaránt.

 

Jó az anyának mert:

Segíti a méh összehúzódását, ezzel csökkenti a szülés utáni vérveszteséget Megóvja az anyát az újabb korai terhességtől, mert késlelteti a peteérést, véd a mellrák, petefészekrák, és a csontritkulás kialakulása ellen. A hosszútávú szoptatás segít megszabadulni a várandósság alatt kialakult zsírpárnáktól- naponta 500 kcal elégetése szükséges a tejtermeléshez.

A családi költségvetést nem terheli, ingyenes a család részére Az anya tej összetevői révén optimális a babának. Összetétele változik a gyerek igényeinek, életkorának megfelelően. Az anyatej az egyetlen táplálék, amely biztosan nem betegíti meg az újszülöttet, nem tartalmaz fajidegen fehérjét, steril. Immunanyagokat tartalmaz, melyek védenek a betegségektől. A szoptatott gyerekek IQ-ja magasabb, az anyatej zsírjai segítik az idegszövet növekedését Anyatejes babáknál ritkábban fordulnak elő a fül-, légzőés emésztőrendszrei megbetegedések, kevesebb a gyógyszer kiadása a családnak A szoptatás védi a gyermeket a felnőttkori cukorbetegségtől, Crohn betegségtől, kevesebb gyermekkori rák alakul ki.Csökkenti az elhízásra való hajlamot.

 

A szoptatás lelkileg is fontos a babának, segíti a korai anya- gyermek kapcsolat kialakulását. Az újszülött számára az anya testi közelsége biztonságot ad. A szoptatás alatt felszabaduló hormonok segítik az anyát elfogadni gyermekét, segítik az anyai ösztönöket, az anyai gondoskodást.

  

Gaborjákné Kovács Judit Védőnő - Az Egyensúly Közhasznú Egyesület

Felké - Szülünk: testi - lelki felkészülés a szülésre

Felkészülés a szoptatásra foglalkozások indulnak

Bővebb információ: 20-80-15-056

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép