Önkontroll és Függőség

Nyomtatás E-mail

Önkontroll és Függőség

Napjaink egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban fejlődő tudománya a közgazdaságtan. Az elmúlt évtized közdazdasági irodalmát vizsgálva felfedezhetjük, hogy a korábban szinte kizárólag a racionalitásra épülő gazdasági modellekben mára az emberi magatartás vizsgálata egyre nagyobb hangsúlyt kap. Szokásaink, motivációink jobb megértése ugyanis közelebb visz bennünket bizonyos gazdasági folyamatok megértéséhez.

Matthew Rabin közgazdász legújabb, magyarul is megjelent könyvében (Pszichológia és közgazdaságtan) az önkontroll és a függőség kapcsolatait vizsgálja. Szerinte bármely függőséget okozó szer fogyasztása akaratlagos, azaz minden döntéshozó bármely pillanatban eldöntheti, hogy fogyaszt-e belőle vagy nem. Minél többször dönt valaki az igen mellett, annál nagyobb vágyat érez később a szer használatára. Ez a vágy a legtöbb esetben erősebb, mint a leszokás utáni sóvárgás. Az önkontroll problémával rendelkező emberek hajlamosabbak a függőséget okozó szerek túlzott mértékű fogyasztására, ők bármely időpontban jobban törekszenek igényeik azonnali kielégítésére, mint hosszú távú érdekeik érvényesítésére, ezért ők lesznek legkönnyebben valamilyen káros szenvedély rabjai.

 

Akik tisztában vannak önkontroll problémájukkal, pontosan tudják hogyan fognak viselkedni a jövőben így náluk kisebb az esély a függőség kialakulására. Napjainkra jellemző folyamat a káros szenvedélyek, függőségek gyors terjedése, a szenvedélybetegek számának exponenciális növekedése. Legtöbben az alkoholisták, kábítószer fogyasztók és szerencsejáték függők vannak. A súlyos függőségben szenvedők elveszíthetik megélhetésüket, romolhat egészségi állapotuk, veszélyt jelenthetnek önmagukra és a környezetükre.

 

Mára talán a legtöbb embernek világossá vált, hogy az anyagi jólét megteremtése és főleg annak további fokozása nem tesz bennünket boldogabbá. Rohanó, pénzközpontú világunk negatív hozadékai, mint a munkanélküliség, növekvő környezetszennyezés, a közösségi élet hanyatlása, a rossz mentálhigiéné, a családok válsága és a bűnözés erősödése a legfőbb okozója a

szenvedélybetegség napjainkra jellemző óriási növekedésének.

 

Tessényi Judit

  
 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép